VATIKAN SMATRA DA JE CRNA GORA SRPSKA DRŽAVA?! Barski nadbiskup već 500 godina nosi titulu PRIMASA SRBIJE! (FOTO)

Istorijat Barske nadbiskupije seže duboko u prošlost, do doba dinastije Vojislavljević koja je iz Duklje obnovila jedinstvenu Srbiju nakon njene propasti posle smrti cara Časlava Klonimirovića. Za vreme Nemanjića igrala je važnu ulogu, a od XV veka njeni nadbiskupi se kite jednom interesantnom titulom za koju bi mnogi „Dukljani“ voleli da ne postoji

Foto Promo

Sa jedne strane su oni koji smatraju da je u pitanju nacionalna država, što implicira da su Crnogorci nacija, a sa druge strane su oni, što u Srbiji što u Crnoj Gori, koji smatraju da je u pitanju država jednog posebnog dela srpskog naroda, vrlo posebnog dela ali i dalje dela srpskog naroda.

Srbi su narod koji jednim dobrim delom veruje da postoji neka velika zavera Vatikana koja je usmerena protiv njih, zavera koja se proteže tokom hiljadugodišnjeg perioda, u kome učestvuju ne samo na stotine rimskih papa već i praktično svaki kardinal, nadbiskup, biskup i sveštenik, i veruju da svi oni već hiljadu godina čuvaju tajnu od nas i da nam skriveno rade o glavi.

Na stranu realnost takve tvrdnje, evo nečega što je u priličnoj meri opovrgava. Zapravo, evo nečega što na “srpsku” stranu u gorepomenutom sporu oko Crne Gore stavlja najneočekivanijeg igrača — Vatikan.

CopyAMP code
Cara Časlava Klonimirovića Vlastimirovića Ugari bacaju u Savu 960. godine. Foto: staresrpskeslike.com

Barska nadbiskupija prvobitno je osnovana kao biskupija u IX stoleću, da bi 1089. bila uzdignuta na rang nadbiskupije. To međutim ne znači da na teritoriji Duklje nije bilo biskupije i pre toga; izgleda da je prva uspostavljena 599. godine.

To se uzdizanje na nadbiskupiju desilo za vreme kraljevanja Konstantina Bodina iz dinastije Vojislavljević; mi bi smo rekli, iz srpske dinastije Vojisavljević jer teško da može biti nekog spora oko toga da su Dukljom, Raškom, Travunijom, Humom, Zahumljem, Bosnom, Paganijom i drugim kneževima i velikim županijama vladali pripadnici različitih grana iste dinastije (zvanično istoriografija ih naziva Vlastimirovići, neki kažu Svevladovići).

Uglavnon, nakon smrti cara Časlava Klonimirovića (kažemo cara jer to prvobitno nije bila neka formalna titula jednaka imperatoru kao kasnije pod Dušanom, već neformalna, ona koja imenuje kneza koji je nametnuo svoju vlast ostalim kneževima; čak i Sveti Sava u “Žitiju svetog Simeona”, odnosno Nemanje, govori da ovaj “carevao svom srpskom zemljom) 960. godine Srbi su pali pod stranu vlast, Vizantije i Bugarske, nakon čega će se težište srpskih zemalja iz Raške preseliti u Duklju. 

 

Drugi izvor kaže da je 1902. godine papa Lav XIII dao zvanično odobrenje kada su Sveta stolica i Crna Gora pod knjazom Nikolom potpisali sporazum o saradnji i pravima katolika na njegovoj teritoriji.

Kaže se da je zvanična titula i nadbiskupa Šimuna Milinovića (1886-1910) i dr Nikole Dobrečića (1912-1955) bila “Archiepiscopus Antibarensis seu Dioclensis, totius regni Serviae Primas”, što bi značilo “arhiepiskop Bara i Duklje, i primas celog kraljevstva srpskog” mada su koristili i kraće “arhibiskup barski i primas srpski”.

Svejedno je, titula je sada zvanična, kada god da je ozvaničena. Da li to znači da je Crna Gora srpska zemlja što se Vatikana tiče? Ne znamo, mogao bi neko da pita papu Franju.

(O. Š.) Telegraf

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *