Valjevo – Dragi kamen Šumadije!

Ako odlučite da posetite Srbiju i neku od njenih regiona, Šumadije, a ako ste ljubitelj dobrog provoda, hrane i ostalog, treba svakako posetite grad Valjevo.

800px-estuary-valjevo-700x525
Valjevo je grad koji se nalazi u zapadnoj Srbiji, duž reke Kolubare, pritoke reke Save, sa ambijentima i pejzažom koji čine grad veoma atraktivnim. Kada neko pomene Valjevo, sledeći asocijacija je verovatno selo Petnica, gde su naučnici otkrili prvo kompletno neolitsko stanište u Srbiji staro 6000 godina.

Dok su Rimljani bili na vlasti ovo područje je bilo deo provincije Mezije. Valjevo se spominje prvi put 1393. i to je bila važna inscenacija poruka na trgovačkom putu koji je povezivao Bosnu u Beograd. Valjevo je postao važno strateško mesto tokom 16. i 17. veka pod turskom vlašću.
Tešnjar je bazar, nasleđe ostalo od Turaka. To je neka vrsta centra, ulica popločane kaldrme. Tešnjar je dobro očuvaan i predstavlja jedan od retkih preostalih bazara orijentalnog stila. On prati tok Kolubare, a ako se nađete u Valjevu krajem avgusta, vi ćete sigurno uživati u mnogim kulturnim manifestacijama koje se tamo održavaju.

Loading...

1048-1308052415-7715-tesnjar

Post Author: Kragujevčani

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *