Vakcine na srpskom tržištu odličnog kvalieteta, potvrđeno iz Agencije za lekove

U Srbiji bez Kosova i Metohije registrovano je devet slučajeva oboljevanja od malih boginja

Predstavnik Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije Pavle Zelić kaže da su sve vakcine koje dolaze na srpsko tržište dobrog kvaliteta što potvrđuju dozvole za lek i sertifikati analiza.

Vakcine dolaze iz zapadne Evrope i svaka vakcina se kontroliše u laboratoriji. Imamo nacionalno telo koje dodatno proverava sve i stoji iza odluka – objašnjava Zelić za RTS.

Kaže da su vakcine nekog proizvođača istog sastava i kvaliteta za sva tržišta i da nema bojazni da su one koje dolaze na naše tržište lošijeg kvaliteta. Dodaje i da Nacionalni centar za praćenje neželjenih reakcija na vakcine ima podatke o reakcijama i da nijedna nije bila zabrinjavajuća.

Loading...

– Radi se o blagim i očekivanim reakcijama, to su crvenilo, visoka temperatura, otok, ništa što bi izazvalo zabrinutost – napominje Zelić.

U Srbiji bez Kosova i Metohije registrovano je devet slučajeva oboljevanja od malih boginja. Na Kosovu je samo za nedelju dana obolelo više od dve stotine ljudi, a epidemija je odnela dva života. Epidemija malih boginja vlada u Rumuniji i Makedoniji, u Italiji se beleži povećan broj obolelih.

Nadležni u Srbiji tvrde da još nema razloga za paniku, ali za oprez da. U našim domovima zdravlja ima svih vakcina, pa i MMR koja štiti od malih boginja, a koju prema statistici, roditelji najčešće odbijaju da daju deci.

Zbog toga je obuhvat vakcinisanih nikad manji. U prvih devet meseci u Beogradu je vakcinisano tek 45 odsto dece, u Nišu 59 odsto. Smanjen je obuhvat vakcinisane dece i u drugim većim gradovima.

Za kolektivni imunitet neophodno je da više od 95 odsto stanovništva bude vakcinisano. Vanredna imunizacija se još ne sprovodi, ali je počela vakcinacija nevakcinisane i nepotpuno vakcinisane dece u srpski enklavama na Kosovu, kao i na jugu Srbije.

Izvor: TeIegraf

 

Post Author: Kragujevčani

Loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *