(UŽIVO) VUČIĆ U SKUPŠTINI „Uhapšeno 23 Srba, Albanci pucali BOJEVOM MUNICIJOM, u toku je prebijanje Srba u Zubinom Potoku“ (FOTO, VIDEO)

Skupština Srbije danas je nastavila raspravu o izveštaju predsednika Srbije Aleksandra Vučića o stanju na Kosovi i Metohiji. dijalogu sa Prištinom.

Prvi deo sednice, kojoj je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić i državni vrh, završena je sinoć. Svi oni i danas dolaze u srpski parlament, gde bi oko 10.30 sati trebalo da se obrati predsednik Srbije.UŽIVO, Skupština Srbije – Obraćanje predsednika Srbije

Dašnji dan počeo je informacijom da su jedinice ROSU jutros upale na sever Kosova i Metohije, da je 13 osoba uhapšeno, a tri povređene u akciji kosovske policije.

Loading...

10.58 – Nakon Vučićevog obraćanja za reč se javio Hadži Milorad Stošić, poslanik PUPS, koji je govorio o sednici o KiM. On je pohvalio Vučićev izveštaj.

10.55 – Već dve godine traju napadi na srpski narod na Kosovu. U toku je kriminalizacija našeg naroda. U direkciji kosovske policije, navode da je najmanja stopa kriminaliteta na severu KiM. Tim rezultatima se hvale.

FOTO: TV MOST / PROMO

Izabrani su Srbi iz sve četiri oopštine, da bi se narodu uterao strah u kosti, da nas naviknu na ovo, i da mogu da sprovedu sve ono što su sprovodili 2004. godine.

Mi smo jutros stupili u kontakt sa predstavnicima NATO. Mađarski kontigent KFOR-a je želeo da krene da reši ovo, ali ih je komandant vraćen. Iz EU isto, pozivali su nas da se umurimo, da je to borba protiv korupcije.

– Sve policijske jedinice su u punoj pripravnosti, i to ne krijemo – rekao je Vučić, istakavši da se juče desila još jedna stvar, da je kosovski predsednik Hašim Tači pozvao na ujedinjenje Albanije.

Kako je kazao, njegova poruka je da se to neće desiti.

– Bićemo potpuno spremni da zaštitimo mir i sugurnost – kazao je Vučić, koji je naveo da ako dođe do daljeg napada na srpski narod, „Srbija će pobediti“.

10.48 – Ja sam na sve ovo upozoravao. Ceo smisao upada na sever je da se zaplaši naš narod na severu KiM, i naš narod je uznemireniji nego ikada. Razgovalai smo sa predstavnicima našeg naroda. Po prvi put sam osetio ozbiljnu uznemirenost, i bojazan da ovakve akcije mogu da se nastave.

Upad ROSU na sever Kosova
Upad ROSU na sever Kosova
FOTO: TV MOST / PROMO

Postoje nepotvrđene informacije da je pretučen i priveden ruski državljanin Mihael Krasnečenkov, radnik UNMIK-a.

10. 44 – Do sukoba je najpre došlo u mestu Varage u klisuri, i tu su albanski specijalci probili tri barikade. Srbi nisu raspolagali nikakvim oružjem, imamo snimke o tome, kao i da su Albanci pucali preko njihovih glava bojevim oružjem. U toku je upravo prebijanje Srba na pojedinim mestima, upadi u kuće. Nema poginulih. U Kosovskoj Mitrovici su pucali na ljude.

10.41 – Vučić je rekao da u skladu sa informacijama koje su pružene domaćoj i inostranoj javnosti još 17. maja ove godine, da kosovske snage planiraju hapšenja, i da će to dovesti do uznemirenja naroda na KiM.

Most na Ibru
Most na Ibru
FOTO: TV MOST / PROMO

– Jutros oko šest sati krenula je akcija jedinica FIT i ROSU. Do sada su upali sa 73 vozila na sever KiM, još 50 čeka u južnoj Mitrovici. Do sada je potvrđeno hapšenje 23 osobe srpske nacionalnosti. Reč je pripadnicma snaga kosovske policije – kazao je Vučić.

10. 25 – Određena je pauza kako bi predsednik Srbije i članovi vlade ušli u skupštinsku salu.

10.14 – Poslanici postavljau pitanja predstavnicima vlasti iz raznih oblasti, od infrastrukture, do socijale.

10.15 – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u parlament, sa kojim su pristigli i ministar policije Nebojša Stefanović i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Vučić stigao u Skupštinu
Vučić stigao u Skupštinu
FOTO: TANJA VALIĆ / TANJUG

Ranije danas, održana je sednica Saveta za nacionalnu bezbednost kojoj je predsedavao Vučić, koji je rekao da će Srbija reagovati ako se ROSU ne povuku sa severa Kosova.

10.00 – Počela sednica Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji.

Izvor: Blic

Post Author: Kragujevčani

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *