(UŽIVO) ROSU UPALE NA SEVER KOSOVA I METOHIJE U Mitrovici sirene za uzbunu, uhapšeno šest Srba, Vučić naredio PUNU BORBENU GOTOVOST VOJSKE

U severnoj Kosovskoj Mitrovici oko 6 sati jutros začule su se sirene za 

uzbunu. Jedinice ROSU upale su na teritoriju sve četiri srpske opštine na severu Kosova i Metohije, javila je Radio-televizija Srbije. Kako javlja Tanjug, uhapšeno je šest Srba, pripadnika kosovske policije. Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, naredio je punu borbenu gotovost Vojske.

8.10 – Uhapšeno šest Srba

Loading...

Kako javlja Tanjug, ROSU su od jutros na severu Kosova uhapsile šest Srba, pripadnika kosovske policije.

8.10 – Saopštenje Kosovske policije:

„Danas je u saradnji Kosovske policije i Policijskog inspektorata Kosova, kao i drugih relevantnih jedinica, na osnovu naloga Osnovnog suda u Prištini izvršena operacija koja je za rezultat imala hapšenje nekih policijskih zvaničnika i nekih građana.

Ovoj operaciji pethodnila je višemesečna istraga PIK-a i Kosovske policije predvođene Specijalnim tužilaštvom Kosova koja je rezultirala sumnjom o uključenosti nekih policijskih zvaničnika i nekih građana u učešće i organizovanje kriminalne grupe, u vezi sa drugim krivičnim delima krijumčarenje robe i zloupotreba službenog položaja, Davanje mita itd.

Uprkos oružanom otporu u Severnoj Mitrovici, policijska akcija se nastavila, uključujući hapšenja i kontrolisanje nekih lokacija što je rezultiralo konfiskacijom relevantnih dokaza kao i dugih cevi“.

8.05 – Hapšenja zbog kriminala i ubistva Ivanovića?

Mediji na albanskom navode da ima na desetine uhapšenih, i da su pored hapšenja uključenih u kriminal, uhapšeni i osumnjičeni za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića, kao i ubistvo kosovskog policajca Envera Zumberija 2011. godine, javlja RTS.

8.00 – Vučić traži od zapada da obuzda Prištinu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokrenuo je intenzivne diplomatske aktivnosti posle upada specijalnih jedinica ROSU na sever KiM, rečeno je Tanjugu u njegovom kabinetu.

Predsednik Srbije zatražio je od zapadnih političkih centara da obuzdaju Prištinu i stavio do znanja da Srbija neće dozvoliti etnicko čišćenje na Kosmetu. Od saveznika, Rusije i Kine očekuje se svaka vrsta pomoći i podrške.

Predsednik Vučić će o detaljima ove situacije govoriti u Skupštini Srbije u nastavku posebne sednice o situaciji na KiM koja bi trebalo da počne u 10 sati.

7.45 – Prema nezvaničnim informacijama iz kosovske policije, javlja RTS, uhapšeno je pet osoba pod sumnjom da su umešane u organizovani kriminal.

7.40 – Prvi snimci hapšenja ROSU na KiM

7.35 – Vučić naredio punu borbenu gotovost Vojske Srbije

Kako javlja Tanjug, predsednik Srbije Aleksandar Vučić naredio je stavljanje svih jedinica Vojske Srbije u stanje pune borbene gotovosti.

7.30 – MUP stavio u puno stanje pripravnosti specijalne jedinice

Ministarstvo unutrašnjih poslova stavilo je u stanje pune pripravnosti specijalne i posebne jedinice policije povodom upada jedinica ROSU na sever Kosova i Metohije, potvrđeno je Tanjugu u MUP.

7.25 – Građani se okupljaju na glavnom trgu

Veliki broj građana okupio se na glavnom trgu u Kosovskoj Mitrovici, a sirene za uzbunu čuju se već sat vremeena.

7.20 – TV Most: Uhapšeni pripadnici KPS-a

TV most javio je da je uhapšen jedan pripadnik KPS-a srpske nacionalnosti u naselju Bošnjačka Mahala, u zgradi zvanoj „Beograđanka“. Takođe, u Zubinom potoku uhapšen je još jedan pripadnik KPS-a srpske nacionalnosti. Do sada je, prema nezvaničnim informacijama Tanjuga, uhapšeno troje Srba, dok RTS javlja da je uhapšeno petoro.

7.15 – Začuli se pucnji

Đuurić je dodao da postoje informacije o uhapšenima i da su se čuli pucnji.

7.10 – Đurić: Upad je izvršen sa ciljem da izazove paniku i zastraši narod

Direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, rekao je da su jedinice ROSU, naoružane do zuba, upale na sever KiM „sa ciljem da zastraše i izazovu paniku uz hapšenja koja je prethodnih dana najavljivao predsednik Aleksandar Vučić.“

– Jutros oko šest sati, specijalne jedinice ROSU upale su iz tri pravca na sever KiM, na teritoriju sve četiri opštine, sa ciljem da zastraše, izazovu paniku uz hapšenja koja smo najavljivali i o kojima je govorio predsednik prethodnih dana, da stvore nemoguću klimu za Srbe na KiM – rekao je Đurić za Tanjug i didao da je upad učinjen „uz saglasnost dela međunarodne zajednice i veliku sramotu Kvinte“

„Danima smo upozoravali da se priprema ovakav scenario i hapšenja Srba, Država Srbija je pozivala da se spreči ovakav scenario zato što ovo predstavlja igranje mirom na teritoriji naše južne pokrajine“.

7.05 – Jedinice ROSU rano jutros upale su na teritoriju sve četiri srpske opštine na severu Kosova i Metohije. Kako je javio RTS uhapšeno je pet Srba, pripadnika kosovske policije.

Izvor: Rts, Tanjung

Post Author: Kragujevčani

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *