(UŽIVO) POSETA ERDOGANA SRBIJI Vučić: Ekonomski odnosi Srbije i Turske u dramatičnom porastu

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan danas stigao je danas u zvaničnu posetu Srbiji. On će u srpskoj prestonici boraviti dva dana, a njegov domaćin je srpski predsednik Aleksandar Vučić.

15.15 – „ERDOGAN ZASLUŽAN“ Vučić: Auto-put Beograd- Sarajevo od izuzetnog značaja, dogovoreno finansiranje

Nadam se i uveren sam da ovo nije poslednja poseta turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana u Srbiju, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je rekao da je sa Erdoganom danas razgovarao oko sat vremena, da je dosta čuo i saznao.

Loading...

– Konstatovali smo da je naša saradnja sve bolja, da je srpski izvoz uvećan za 7,8 puta u odnosu na pre deset godina. Naravno da je i srpski uvoz višestruko uvećan, i iznosi preko 750 miliona evra – rekao je Vučić.

15.00 – Sa Erdoganom i košarkaš Hidajet Turkoglu

U Beogradu danas boravi i čuveni turski košarkaš Hidajet Turkoglu, kao član delegacije predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Vučić sa Turkogluom
Vučić sa Turkogluom. FOTO: OLIVER BUNIĆ / RAS SRBIJA

Ispred Palate Sbija sa njim se pozdravio i Vučić, koji je sa njim razmenio nekoliko rečenica.

„Brat Hido“, kako ga zovu, veliki je prijatelj sa nekadašnjim saigračima iz Sakramenta Vladom Divcem i Predragom Stojakovićem, a trenutno obavlja funkciju predsednika Košarkaškog saveza Turske.

14.50 – Moćna limuzina

Turski predsednik je u Srbiju stigao avionom, ali ga je po srpskoj prestonici provozala blindirana limuzina, koju će koristiti tokom posete Srbiji

14.25 – Počela sednica Visokog saveta za saradnju

U Palati Srbija počela je druga sednica Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske predvođena dvojicom predsednika.

Erdogan je rekao da očekuje izuetno plodan sastanak i podsetio na to da Srbija i Turska ove godine obeležavaju 140 godina diplomatskih odnosa. Dodao je i da očekuje da će bilateralna saradnja na poljima ekonomije, politike, kulture dve zemlje biti još bolja u budućnosti i preneo srdačne pozdrave turskog naroda i njihovu ljubav prema ljudima u Srbiji.

FOTO: TANJUG / YOUTUBE

Predsednik Vučić je zahvalio turskom predsedniku što je doveo u Srbiju brojnu privrednu delegaciju i istakao da je robno-trgovinska razmena dve zemlje u poslednje dve godine napredovala.

Predsednik Srbije je kazao da su na bilateralnom sastanku razgovarali o mnogim važnim temama i izrazio uverenje da bilateralni odnosi dve zemlje, kao i ekonomski mogu još napredovati.

13.45 – Ljajić: Trgovinska razmena povećana osam puta

– Postoje svi preduslovi za trgovinsku saradnju. Mnogo više izvozimo u Turskui nego bilo koja druga bivša zemlja Jugoslavije – kazao je on, istakavši da je trgovinska razmena dve zemlje povećana čak osam puta.

13.26 – Mihajlović o auto-putu do Sarajeva

Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović takođe se nalazi u Palati Srbija, gde je kazala da je važno napraviti auto-put između Srbije i BiH, a da su ideju pokrenuli Vučić i Erdogan.

Ona je kazala da sutra počinju glavni radovi, ali i da bi između Srbije i BiH trebalo da bude samo jedan granični prelaz.

FOTO: OLIVER BUNIĆ / RAS SRBIJA

Osvrnula se i na nastavak rekonstrukcije puta između Novog Pazara i Tutina dugog 27 kilometara koji bi trebalo da bude, kako je rekla, gotov za godinu dana.

13.17 – Dačić sa turskim kolegom

Dok traju razgovori dvojice predsednika, sastali su se i ministri u vladama obe zemlje, poput ministara spoljnih poslova Ivice Dačića i turskog kolege Mevluta Čavušoglua.

13.00 – Počeo sastanak u četiri oka

FOTO: OLIVER BUNIĆ / RAS SRBIJA

Sastanak je potrajao oko sat i po vremena.

12.49 – Kratak razgovor i fotografisanje

Predsednici Srbije i Turske kratko su pozirali medijima i razmenili nekoliko rečenica. Vučić je istakao dobre bilateralne odnose dve zemlje, ali i istakao ekonomsku saradnju i robnu razmenu koja raste iz godine u godinu, istakavši da je ona 2018. godine premašila milijardu evra.

Erdogan se zahvalio na dobrodošlici, uz opasku da se danas obeležava važan datum, 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i Turske. Kazao je i da se nada da bi trgovinska razmena mogla da premaši 1,5 milijardi evra.

Vučić je ukazao da će njih dvojica sutra razgovarati i sa liderima BiH, a Erdogan je istakao da će auto-put Beograd – Sarajevo, čijem će zvaničnom početku gradnje sutra prisustvovati lideri tri zemlje, biti put mira i prijateljstva Srbije i BiH.

12.35 – Predsednici ušli u Palatu Srbija

Nakon intoniranja himni i upoznavanja sa saradnicima jednog i drugog predsednika, Vučić i Erdogan su se uputili u Palatu Srbija gde je priređena izložba „Srbija i Turska u dokumentima Osmanskog arhiva i Arhiva Srbije“.

12.25 – Garda, počasni plotuni i himne

FOTO: OLIVER BUNIĆ / RAS SRBIJA

U dobro čuvanoj koloni od oko dvadesetak vozila turski predsednik je stigao ispred Palate Srbija. Dočekao ga je srpski predsednik. Dvojica šefova država su zajedno poslušali srpsku i tursku himnu i poklonili se zastavama obe zemlje.

12.00 – Vučić dočekao Erdogana

FOTO: PREDSEDNIŠTVO SRBIJE / TANJUG

Svog turskog kolegu dočekao je srpski predsednik Aleksandar Vučić. Erdogan je iz aviona izašao sa suprugom.

11.50 – Sleteo avion turskog predsednika

Predsednički avion turskog šefa države sleteo je u srpsku prestonicu.

Za turskog predsednika danas je priređen svečani doček ispred Palate Srbija. Nakon toga, on je sa srpskim kolegom obišao izložbu „Srbija i Turska u dokumentima Osmanskog arhiva i Arhiva Srbije“, a u 13 su razgovarali u četiri oka.

Tokom današnjeg dana planirano je i potpisivanje niza bilateralnih dokumenata, a biće predstavljeno i zajedničko izdanje poštanskih maraka povodom 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Turske.

Dvojica predsednika danas će otvoriti i srpsko-turski poslovni forum na kome će biti reči o privrednoj saradnji dve zemlje.

erdogan vucic 071019 RAS foto oliver bunic 17
erdogan vucic 071019 RAS foto oliver bunic 17

Ono što bi Beograđani trebalo da znaju, jeste da mogu da očekuju saobraćajne gužve povodom posete turskog predsednika.

Uprkos oprečnim informacijama koje su se pojavile u medijima, taksisti će i danas ponovo izaći na ulice, samo su zbog posete turskog predsednika radikalizaciju protesta odložili za nedelju dana.

Infrastruktura je takođe jedna od stvari koja će se tokom ove posete naći u fokusu, a možda i najznačajniji momenat posete biće polaganje kamena temeljca za izgradnju auto-puta Beograd-Srarajevo, što je planirano za sutra.

Tom događaju će prisustvovati, pored Vučića i Erdogana, i članovi Predsedništva BiH.

Turski predsednik nije prvi put u zvaničnoj poseti Srbiji, u kojoj je bio i u oktobru 2017. godine, kada je osim Beograda posetio i Novi Pazar. Osim tada, dvojica predsednika su se sastala i dva puta u Turskoj, u maju i oktobru prošle godine. Izvor: Blic

Post Author: Kragujevčani

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *