(UŽIVO DRAMA NA KOSOVU) MARKO ĐURIĆ PUŠTEN IZ PRITVORA: Posle ispitivanja proteran sa Kosova, vode ga ka Merdaru

7:12 – Posle ispitivanja u Prištini policajci sprovode Marka Đurića prema administrativnom prelazu Merdare.

On će biti predat vlastima Srbije. Očekuje se da će policija Kosova, u koordinaciji sa nadležnim tužilaštvom, doneti odluku o merama koje će preduzeti prema Đuriću a medju njima se pominje mogućnost stalne zabrane.

7:08 – Pripadnici specijalnih jedinica ROSU povukle su se u baze, dok se na glavnom mostu u Mitrovici nalaze pripadnici interventne jedinice. Stanje na prelazu Jarinje je redovno, dok je magistralni put između Prištine i Kosovske Mitrovice i dalje u prekidu.

Loading...

18:47 – Srbi blokirali magistralni put u Rudaru

U mestu Rudare, između Zvečana i Kosovske Mitrovice su postavili dva kamiona, i tako blokirali magistralni put. Oni su počeli da se okupljaju na improvizovanoj barikadi koja se nalazi na istom mestu kao i pre šest godina.

18:35Vučič razgovara sa Putinom

Zbog situacije na Kosovu u toku je telefonski razgovor predesednika Srbije i Rusije Aleksandra Vučića i Vladimira Putina.

18:34 – Pojavio se snimak na kojem se vidi kako pripadnici ROSU dovode Marka Đurića u policijsku stanicu u Prištini. Očekuje se da će protiv Đurića biti pokrenuta redovna procedura.


18:26Selaković: Čekam Đurića

Nikola Selaković je izjavio da Mitrovicu neće napustiti bez Marka Đurića.

Ostajem ovde sa svojim narodom, prijateljima, braćom, kolegama. Ostajem ovde i čekam Marka Đurića.“

Na pitanje da li postoji neki krizni plan Vlade Srbije, Kancelarije za KiM za ovakve situacije, Selaković je rekao:

„Predsednik Srbije, Vlada Srbije znaju šta rade. Kancelarija za KiM zna šta radi i mislim da je to za jednu ozbiljnu izjavu i odgovor na vaše pitanje sasvim dovoljno.“

18:29 – Policijske snage, građani i novinari su se okupili ispred policijske stanice u Prištini gde se očekuje da će dovesti Marka Đurića

18:20 – Pomozi nam Predsedniče, poručio je predsednik Kosovske Mitrovice Goran Rakić. On je dodao

 

18:25 – Nikola Selaković je potvrdio hapšenje direktora Kancelarije za KiM, Marka Đurića.

 

– Ovo je skandal, terorisanje golorukog narodaGeneralni sekretar predsednika Srbije. Teže su povređeni Nenad Rikalo, Željko Jović, Zoran Todić, Ivan Milojević i Nebojša Milanović, naveo je takođe na konferenciji za medije u Kososkoj Mitrovici. Očekuje da Đurić bude pušten na slobodu odmah.

„Nadam se da je dobro, priveden je, očekujem skoro oslobađanje, došao je kao slobodan čovek,“ kazao je Selaković.

Postavio je pitanje korišćenja sile prema ljudima sa, kako je rekao, podignutim rukama koji se nisu suprotstavljali:

„Neka to bude njihov odgovor na našu gandijevsku reč,“ rekao je.

Ako nekome do danas nije bilo jasno da Priština neće i ne želi da formira ZSO, dodao je on takođe.

18:20 – RTS javlja da se iz jednog dela Kosovske Mitrovice čuju pucnji.

18:18 – Srbi se okupljaju u centru Kosovske Mitrovice i na glavnom mostu. Pojedinci su počeli da lome izloge po Bošnjačkoj mahali. Kosovska policija zatražila pojačanje.

18:17 – Đaci iz škola u Kosovskoj Mitrovici pušteni su kućama sa nastave.

18:08 – Sirene za vazdušnu opasnosti u Zvečanu

18:07 – Kako saznajemo Nikola Selaković nije uhapšen i nalazi se u zgradi opštine u Kosovskoj Mitrovici gde se okupljaju srpski političari.

18:04 – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je za večeras za 19:30 sazvao je hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost

18:00 – Na internetu se pojavila fotografija uhapšenog Marka Đurića

17:50 – Zajedno sa Đurićem uhapšen je i njegov saradnik Željko Jović, koji je povređen u pokušaju da se odupre privođenju, javlja Tanjugov izveštač sa lica mesta. Nije zasad poznato šta je sa Nikolom Selakovićem.

17:45 – Prema najnovijim informacijama pripadnici Kosovske policije su Marka Đurića prebacili u Prištinu.

Pripadnici interventne jedinice Kosovske policije priveli su danas popodne, nešto posle 17.30 sati, direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića.

Đurić je uhapšen u sali Mitrovačkog dvora, gde je upravo bio počeo razgovor u okviru unutrašnjeg dijaloga o KiM.

Kako su građani Mitrovice pokušali da spreče ulaz u zgradu, kosovska policija bacila je šok bombe. Nakon toga su ušli i odveli Đurića.

Naime Đurić i Selaković stigli su u severnu Kosovsku Mitrovicu negde oko 17.00 časova, kako bi učestvovali u razgovoru u okviru unutrašnjeg dijaloga.

Ranije je iz Prištine bilo saopšteno da im je zabranjen ulazak na teritoriju Kosova i Metohije, zbog izjava kojima, kaže Priština, unose nestabilnost u situaciju na severu pokrajine.

Predsednik Srbije je na tu vest prošle sedmice rekao da će Đurić i Selaković svakako biti u Mitrovici, kao što je planirano. Njih dvojicu ispred Mitrovačkog dvora je dočekao gradonačelnik Goran Rakić.

Iako vlasti u Prištini tvrde da su na severu raspoređeni pripadnici nekakve interventne jedinice, sa snimaka se vidi da je reč o specijalcima koji su pod maskama, punom opremom i dugim cevima?! Oni su raspoređeni na, oko i u blizini administrativnog prelaza Jarinje.

Prema informacijama sa terena, oni su raspoređeni kod skretanja za manastir Banjska. Reč je o mestu Balaban i koje se nalazi na putu Kosovska Mitrovica – Raška.

Podsetimo, tzv. kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli upozorio je nedavno da „bez dozvole niko ne može da uđe na teritoriju južne pokrajine, te upozorio da će svako ko to pokuša – biti uhapšen“.

Zahvaljujemo se TV Jedinstvo na ustupljenom materijalu.

 

(Kurir.rs/

 

 

Post Author: Kragujevčani

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *