URADILI SU NEŠTO ŠTO NIKO NIJE SMEO Aleksandri su lekari VMA posle šest sati izvadili TUMOR OD 25 KG (FOTOGRAFIJE NISU ZA OSETLJIVE)

tumor WATERMARK 7FOTO: RAS SRBIJA

Nakon višesatne, iscrpljujuće i visokorizične operacije, hirurzi Vojnomedicinske akademije uspešno su uklonili tumor težak 25 kilograma pacijentkinji Aleksandri Jevtić (47) iz Trstenika, saznaje „Blic“.

Žena je trpela velike bolove i teško se kretalaFOTO: PRIVATNA ARHIVA
Žena je trpela velike bolove i teško se kretala

Tim od pet vrhunskih stručnjaka: abdomenalni, grudni, vaskularni i plastični hirurga, kao i anesteziolog ove ustanove juče su od ranih jutarnjih sati davali sve od sebe da u hirurškoj sali VMA učine nešto što niko do sada nije smeo.

Oni su i pored sveg rizika odlučno ušli u borbu sa malignim tumorom teškim čak 25 kilograma, koji je Aleksandri zahvatio čitav abdomen i u nešto manjoj meri grudni koš, neizdrživo pritiskao sve organe u telu, da bi je na kraju prikovao za invalidska kolica.

Loading...
U složenoj operaciji čestvovalo pet vrhunskih stručnjakaFOTO: RAS SRBIJA
U složenoj operaciji čestvovalo pet vrhunskih stručnjaka

Nakon jučerašnje operacije koja je, prema saznanjima „Blica“, trajala nešto više od šest sati, Aleksandra je smeštena u hirurškoj intenzivnoj nezi i nalazi se pod stalnim nadzorom.

Redakciji „Blica“ javila se i Aleksandrina sestra Katarina koja, i dalje oprezno, priča o čudu koje je zadesilo njihovu porodicu.

– Hodam, ali ne dodirujem zemlju, kao da lebdim. Uplašena sam i dalje, ali doktori su nam rekli da je operacija prošla kako treba, da je tumor izvađen. Morali su i još neke organe da joj izvade, ali to je sve po protokolu, kako je i trebalo da bude – jedva je rekla od šoka Katarina.

Dr Bratislav Trifunović bio je na čelu tima VMA koji su činili grudni, plastični i vaskularni hirurg i anesteziologFOTO: PROMO
Dr Bratislav Trifunović bio je na čelu tima VMA koji su činili grudni, plastični i vaskularni hirurg i anesteziolog

A Aleksandri su, osim tumora, izvađeni i desni bubreg, deo creva, i nekoliko rebara, a sve u cilju da bi se njen organizam što bolje očistio od potencijalnih klica ovog malignog tumora.

– Rečeno mi je da mora da određeno vreme bude u šok-sobi, kako bi joj se organizam dovoljno oporavio. Ma, neka je i pet dana tamo ako treba, samo neka se lepo rehabilituje. Ipak je u pitanju užasno komplikovan zahvat, njeno telo je izmučeno. Ekipa oko nje je izuzetna, rade joj analize na 15 minuta, sve je kako treba – kaže Katarina za „Blic“.

Aleksandru su, nastavlja ona, doktori u hiruršku salu uveli oko osam sati ujutru, da bi joj se, sa ohrabrujućim vestima, javili nešto posle 14 časova.

Podsetimo, pred slučajem Aleksandre Jevtić, koja se sedam godina leči od jednog tipa sarkoma, malignog tumora, koji joj je zahvatio čitav abdomen i u nešto manjoj meri grudni koš, uzmakli su mnogi. Kucala je na vrata klinika u Srbiji, Nemačkoj, Americi, Austriji, Italiji… No, niko nije uspeo da joj pomogne.

Operacija je trajala šest sati FOTO: RAS SRBIJA
Operacija je trajala šest sati

Kada su im tokom poslednjeg pokušaja da nađu odgovarajuću kliniku u Beču rekli da ne mogu da operišu Aleksandru, pomislili su da je to to i da za nju nema rešenja.

– Međutim, baš tada u „Blicu“ smo pročitali tekst o podvigu prof. dr Bratislava Trifunovića, abdomenalnog hirurga sa VMA, koji je u tom trenutku izvadio ogroman tumor iz stomaka. I nada se ponovo javila – rekla je za “Blic” Aleksandrina ćerka Milica.

Porodica Jevtić je stupila u kontakt sa prof. Trifunovićem, koji je bio spreman da ode u Beč i tamo uradi operaciju. Međutim, s obzirom na to da plastični hirurzi te klinike nisu želeli da je operišu, donesena je odluka da Aleksandra dođe na VMA.

Tumor od 25 kg uspešno je izvađen iz Aleksandrinog telaFOTO: RAS SRBIJA
Tumor od 25 kg uspešno je izvađen iz Aleksandrinog tela

Aleksandra se junački držala

Kako kaže Katarina, Aleksandrina sestra, cela porodica je uz nju i veruju u dobre rezultate operacije.

– Šta je sve prošla, jaka je ona… U svakom slučaju, niko osim doktora sa VMA nije se ohrabrio da uradi ovako nešto. Šta god da se desi, njima ide neizmerna zahvalnost. Ova operacija je bila Aleksandrina poslednja šansa, ona je dotakla maksimum svoje energije koju je mogla da iskoristi. Veče pred operaciju smo sišli na kafu, sedela je u kolicima 20 minuta i nakon toga nas zamolila da je vratimo u bolnički krevet jer nije mogla više da izdrži bolove – priseća se Katarina.

Izvor: Blic

Post Author: Kragujevčani

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *