Uhapšen direktor Gerontološkog centra u Nišu: Zaraženo 135 korisnika i 4 zaposlenih

– Sumnja se da on, kao ovlašćeno lice Gerontološkog centra u Nišu, nije preduzeo sve neophodne mere i radnje kako bi sprečio širenje zarazne bolesti COVID 19, usled čega je u ovoj ustanovi zaraženo 135 korisnika usluga i četvoro zaposlenih – saopštila je niška policija

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Nišu u saradnji sa Bezbednosno informativnom agencijom i Višim javnim tužilaštvom u ovom gradu, uhapsili su M.S. (47) iz Niša zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio teško krivično delo protiv zdravlja ljudi u vezi sa krivičnim delom prenošenja zarazne bolesti.

– Sumnja se da on, kao ovlašćeno lice Gerontološkog centra u Nišu, nije preduzeo sve neophodne mere i radnje kako bi sprečio širenje zarazne bolesti COVID 19, usled čega je u ovoj ustanovi zaraženo 135 korisnika usluga i četvoro zaposlenih – saopštila je niška policija.M.S. (47) Direktor Gerontoloskog centra u Nišu, Gerontoloski centar Nis,

Loading...

Uhapšeni direktor GC u Nišu/ Foto: Telegraf/D.K.

Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 časova.

On će uz krivičnu prijavu biti priveden Višem javnom tužilaštvu u Nišu.

Zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević je izjavila u nedelju da je u ustanovama socijalne zaštite potvrđen korona virus kod 44 korisnika i 25 zaposlenih. U izolaciji je 319 korisnika i 150 zaposlenih, rekla je Kisić. Ona je na pres konferenciji rekla da je to najosetljivija populacija i da se u mnogim zemljama videlo da ako se tu proširi virus da je onda velika smrtnost.

– Od početka naši napori su bili veliki da se to spreči i u određenim ustanovama je potvrđeno pristustvo virusa, ali smo preduzeli sve hitne mere suzbijanja.

Navela je da ima ukupno ustanova socijalne zaštite čiji je osnovač država i Vojvodina 74 sa kapacitetom 14.512 korisnika i to 57 za odrasle i stare i 17 domova za decu i mlade, kao i da ima privatnih centara za odrasle stare 229 sa kapacitetom za 8.617 korisnika.

Rekla je da je prijavljeno u ustanovama socijalne zaštite prisustvo korone kod 44 korisnika: 14 korisnika u domu za smeštaj starih Stara pruga Umka, dva u domu za stare Doživeti 100. u Zemunu, šest u GC Niš, šest Domu za smeštaj starih Nana u Beogradu, 4 korisnika domu za ometene Blace, 1 u domu za stare u Smederevu, 1 korisnik usluga pomoć u kući u Begoradu.

I kod 25 zaposlenih koji rade u ovim ustanovama: 8 u domu za ometene u Blacu, 3 u domu za stare „Nana“ u Beogradu, dva zaposlena stare Eskula u Nišu, 1 u Doživeti 100. Beogradu, 1 zaposleni u centru za zaštitu odojčadi i dece u Beogradu, 1 zaposleni u domu Stara pruga na Umci, 1 zaposlen u domu za stare Sunčev breg u Begoradu i 1 zapasleni u gradskom centru za socijalni rad Novi Beograd.

Virus je potvrđen i u domu za stare Smederevo, tu je 38 testirano zaposlenih i 41 korisnik i da je 14 korisnika hospitalizovano.Gerontološki centar Niš,

Gerontološki centar u Nišu / Foto: Telegraf/D.K.

Karantin u ustanovama u Nišu i Smederevu

Karantin je organizovan u Gerontološkom čentru u Nišu i Domu za stare u Smederevu, objasnila je Kisić.

U Srbiji je registrovan virus korona kod ukupno 3.630 osoba, a preminulo je 80.

Hospitalizovano je 2.684 pacijenta, a na respiratoru je njih 146.

Do nedelje u 15 sati u Srbiji testirano ukupno 18.312 osoba.

Od poslednjih šest preminulih, troje je muškaraca i tri žene, prosečnih godina starosti 57,5.

Smrtnost je, u ovom momentu, 2,2 odsto.

Izvor: Telegraf

Post Author: Kragujevčani

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *