UDAR NA DŽEP: Meso skuplje i do 15 ODSTO

Spread the love

Svinjsko meso, čija cena već dugo nije menjana, poskupelo je za 10 odsto, dok je zbog povećanog izvoza porasla i cena junetine za 15 odsto.

Jedan od najvećih proizvođača svinjetine u Srbiji, Industrija mesa „Matijević“ povećala je pre dva dana cenu svinjetine za 30 dinara, sa 439 na 469 dinara.

Cenovnike su izmenili i ostali prodavci, a dobra vest je da nova poskupljenja svinjskog mesa ne treba očekivati i da su trenutne cene na maksimumu.

Cena tovljenika je porasla sa 145 na 170 dinara po kilogramu. Tridesetak dinara povećana je i cena u maloprodaji, a razlog je nestašica svinja na domaćem tržištu. S jedne strane, prodavcima se ne isplati uvoz jer nas svinjetina iz Hrvatske, odakle tovljenike najviše uvozimo, košta 175 dinara po kilogramu. S druge strane, u Srbiji je u poslednje vreme povećana potrošnja svinjetine zbog rasta standarda i imamo nedovoljno tovljenika u odnosu na tražnju – ocenio je za “Blic” Petar Matijević, vlasnik istoimene kompanije koja godišnje proizvede više od 100.000 svinja.

U Industriji mesa „Đurđević“, takođe jednom od velikih proizvođača mesa, ističu da trenutno postoji poremećaj na domaćem tržištu tovljenika.

Kako ocenjuju, to jeste razlog za veću cenu u maloprodaji, ali dodaju da poremećaj ne bi trebalo još dugo da traje.

Situacija nije alarmantna, svinjetina jeste poskupela, ali ne treba očekivati još veće cene. Tovljenika trenutno nema na domaćim farmama, ali očekujemo da se ponuda i tražnja usklade već za dve nedelje – ocenili su u ovoj kompaniji za „Blic“.

Kako saznajemo, seljaci u Vojvodini trenutno tvrde pazar. Donedavno su na svakom kilogramu tovljenika gubili po dvadesetak dinara. U takvoj situaciji oni koji imaju dobar tov, obustave proizvodnju i čekaju da cena tovljenika poraste.

Građane od najnovijeg poskupljenja nije mogao da spase ni uvoz svinjskog mesa iz drugih evropskih zemalja. Kilogram svinjskog buta iz uvoza već sada bi u Srbiji koštao više od 500 dinara, koliko danas staje u Hrvatskoj.

U Mađarskoj, gde srpski proizvođači, pored Hrvatske, najviše kupuju tovljenike, kilogram svinjetine košta više od 1,2 evra, odnosno više od 140 dinara.

Branislav Gulan, član Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti, kaže da je stočarstvo u Srbiji u velikoj krizi. Ukazuje na to da je u poslednje dve decenije stočni fond opadao po stopi do četiri odsto godišnje, a da je broj svinja smanjen za 600.000.

U oborima u Srbiji danas se nalazi oko 3,2 miliona tovljenika, pre trideset godina bilo ih je čak pet miliona, a pre 20 godina četiri miliona, dodaje Gulan.

Izvor: BLIC

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *