U planu izgradnja velikog Data centra u Kragujevcu

U Kragujevcu je planirana izgradnja novog državnog Data centra koji će biti pet puta veći od postojećeg u Beogradu, a koji je Vlada Srbije proglasila strateškim projektom.

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović, koji je danas ugostio britanskog ambasadora Denisa Kifa, rekao je da je prošle nedelje raspisan javni poziv za Data centar, konsultanta za strategiju i koncept izgradnje mnogo većeg Data centra u Kragujevcu.

Kancelarija za IT i E-upravu

Loading...
Kancelarija za IT i E-upravu

Trenutno su u državnom Data centru u Beogradu smešteni podaci skoro 30 državnih institucija, a Jovanović kaže da je procena da će digitalizacija ići u tom smeru da će biti potreban ogroman kapacitet za smeštaj podataka državne uprave i lokalne samouprave.

Jovanović je sa ambasadorom Kifom predstavio projekat „Digitalna transformacija Srbije“, koji zajednički finansiraju Vlada Srbije sa 3,2 miliona evra i Fond za dobru upravu Vlade Ujedinjenog Kraljevstva sa 2,1 miliona evra preko UNDP-a.

Sredstva iz Fonda za dobru upravu, kaže Jovanović, namenjena su za pripremu strategije razvoja elektronske uprave u Srbiji, kao i infarstrukture i novih portala koji će omogućiti lakšu komunikaciju lokalnih samouprava i Republike.

Najavio je i pokretanje profesionalnog kontakt centra do kraja ove godine, koji će omogućiti da svi državni službenici budu informisani o korišćenju savremenih sistema e-Uprave.

Jovanović je govorio o dosadašnjim projektima sa Fondom za dobru upravu, među kojima je i servis „Bebo, dobrodošla na svet“, i istakao da koncept digitalizacije zahvata sve oblasti našeg života, a kao primer naveo je reformu prosvete – uvođenje informatike kao obaveznog predmeta u škole, pet puta veći broj odeljenja za IT i za 20 odsto povećanje kvota na fakultetima za IT.

Kaže i da će od ove školske godine u skoro 2.000 odeljenja biti pokrenuta eksperimentalna, potpuno digitalizovana nastava, bez „papirnih“ udžbenika.

Digitalna transformacija 

Kao prve rezultate projekta „Digitalna transformacija u Srbiji“, Jovanović je naveo već sprovedena dva kruga prekvalifikacije za 800 polaznika za IT, a od septembra će početi treći krug za još 500 polaznika.

Rezultati se, navodi, ogledaju i u pomoći domaćim kompanijama stranih stručnjaka za razvoj inovativnih proizvoda i rast IT start-apova, za šta je obezbeđeno 53.000 dolara.

Ambasador Kif je rekao da donacijom od 2,1 milion evra za projekat Digitalna transformacija Srbije, kao i ostalim donacijama koje su već realizovane za unapređenje e-Uprave u ukupnoj vrednosti od 5,2 miliona evra, britanska vlada postaje najveći međunarodni donator u toj oblasti u Srbiji.

Mihailo Jovanović i Denis Kif

Mihailo Jovanović i Denis Kif

„Naša podrška je usmerena na jačanje kapaciteta Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, razvoj infrastrukture i novih elektronskih usluga za građane i privredu“, rekao je Kif i istakao da je Velika Britanija spremna da dalje podrži Srbiju u njenim reformskim prioritetima u cilju stvaranja efikasnije i transparentnije javne uprave.

Ambasadoru Kifu je uručena zahvalnica, a Jovanović kaže da je on prvi ambasador koji je posetio Kancelariju i Data centar, i prvi koji je ostavio poruku na tabli smeštenoj u prostorijama Kancelarije.

Kif je odgovarao i na pitanja novinara o procesu digitalizacije, ali o pitanjima van teme ne, a novinari su insistirali da odgovori na pitanja o Kosovu i Metohiji, ali su ostali uskraćeni za odgovor.

Kif je na novinarsko pitanje da li bi Velika Britanija podržala dogovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Hašima Tačija, rekao da o tome na današnjem događaju ne želi da govori.

Na novo pitanje novinara zašto ne želi o tome danas da govori, reagovala je predstavnica britanske ambasade koja je novinare uputila da se obrate ambasadi.

IyvorČ Tanjung

Post Author: Kragujevčani

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *