U ovoj hrvatskoj klinici tumore ‘uništavaju’ u roku 20 minuta

Radiohirurgija Zagreb radi revolucionarne zahvate lečenja karcinoma uz pomoć radioterapije i radiokirurgije. Nema klasične operacije i anestezije, a pacijent nakon zahvata slobodno može ići kući

foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Zloćudne bolesti leče bez klasičnog operativnog zahvata, bez anestezije i bez krvi, a pacijente odmah nakon operacije otpuštaju kući. Radiochirurgia Zagreb, privatna poliklinika u Svetoj Nedelji, prva je ustanova u Hrvatskoj, ali i na području jugoistočne Evrope, koja radi revolucionarne zahvate lečenja karcinoma uz pomoć radioterapije i radiokirurgije.

– Raspolažemo najmodernijom opremom koja omogućava da se uspešno borimo protiv karcinoma, epidemije koji danas pogađa sve veći broj ljudi, svih starosnih grupa. CT i MR uređajima tumore možemo locirati već u njihovoj najranijoj fazi kad su veličine od svega nekoliko milimetara. Osim toga, tumore dobijamo u 4D prikazu što nam omogućava vrlo precizno lečenje – govori prof. dr. sc Dragan Schvarz, direktor poliklinike dodajući kako CT uređaj koji primenjuju kod pregleda odašilje ultra niske doze zračenja.

Loading...

Početkom aprila u poliklinici su primili pacijenta koji je na plućima imao tri metastaze nastale od primarnog sarkoma na kolenu. Zahvat ‘uništavanja’ svake pojedine metastaze trajao je svega 20-ak minuta. Pritom je pacijent celo vreme bio budan, u ležećem položaju i nije osećao nikakav bol.

zrake ciljano delujemo na tumorsko tkivo bez bojazni da će se okolno tkivo ozračiti, a delovi tela koje na ovaj način tretiramo često su nedostupni i visokorizični kad je klasična hirurgija u pitanju – pojašnjava Schvarz dodajući da zahvat izvode uz pomoć Varian Edge linearnog akceleratora, uređaja koji odašilje zrake vrlo visokog intenziteta i submilimetarske preciznosti. Nakon što su uspešno napravili prvu radiokiruršku operaciju raka pluća, lekari Radiochirurgije izveli su i radiokiruršku operaciju raka pankreasa i prostate. Pri operaciji su koristi tzv. Calipso sistem, jedan od najmodernijih sistema za pozicioniranje pacijenta i praćenje tumora u stvarnom vremenu. Uz to, Radiochirurgia Zagreb nudi i mogućnost redovnih pretraga, tzv. Skrininga ili skrining za rano otkrivanje najčešćih karcinoma, a uzimaju i uzorke tkiva za patološku analizu nakon čega pacijente smeštaju u dnevnu bolnicu gde im pružaju svu potrebnu negu, lekove i nadzor stručnjaka.

– Pružamo i pretragu virtuelne kolonoskopije koja traje svega desetak sekundi. Uprkos tome prikaz je na računaru vrlo detaljan i precizan – pojasnili su u poliklinici.

Tim Radiohirurgije čine hrvatski i međunarodni stručnjaci s višegodišnjim iskustvom u različitim oblicima lečenja tumora. Uređaji kojima raspolažu omogućavaju im da uz pomoć radioterapije deluju na tumorsko tkivo bez da oštete ono zdravo.

foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Prate i učinak hemoterapije u lečenju tumora

Osim zahvata radioterapije i radiokirurgije u poliklinici pacijentima nude i mogućnost traženja za rano otkrivanje najčešćih karcinoma poput raka pluća, dojke, prostate i kolorektalnih karcinoma. Osim toga, mogu pratiti i efekte hemoterapije, odnosno deluje li taj način lečenja povoljno na karcinom ili ne. Iako zasad još ne pružaju mogućnost primanja hemoterapije i to u dogledno vreme planiraju imati u ponudi. To će raditi u prostorima dnevne bolnice koja je uređeno na način da pacijentima maksimalno olakša ovaj zahtevan tretman.

Virtualna kolonoskopija brza i efikasna

foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Iako se klasičnom kolonoskopijom istovremeno može pregledati debelo crevo, ali i odstraniti sumnjivo tkivo ako se na njega naiđe, to se virtuelnom kolonoskopijom ne može napraviti. No ona je za pacijenta brža i prijatnija, a snimku lekari mogu detaljno pregledati na računaru tražeći sumnjive tvorbe.

CT uređaj odašilje minimalnu količinu zračenja prema pacijentu

foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Klinika raspolaže sa Siemensovom opremom – CT uređajem ultra niske doze zračenja, velike brzine s 384 rekonstruisana sloja, MR uređajem jačine 3T te ultrazvukom najnovije generacije. Ukupna vrednost investicije premašuje deset miliona evra i realizovana je iz privatnih izvora uz finansiranje HBOR-a i Unicredit leasinga te uz HAMAG Bicro garancije.

Izvor: 24sata.hr

Post Author: Kragujevčani

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *