U Kragujevcu i dalje ima zgrada bez upravnika

Šest meseci primene Zakona o stanovanju i uvođenje upravnika stambenih zajednica nedovoljno je za sumiranje značajnijih rezultata, ali prvi utisci pokazuju da je problematika kolektivnog stanovanja daleko složenija od puke primene napisanog.

Precizan podatak o broju stambenih zajednica u Kragujevcu ne postoji, ali sudeći po informacijama dobijenoj u ovdašnjoj Komunalnoj inspekciji, do sada ih je registrovano 708.

Vojin Vranić, načelnik Odeljenja za inspekcijske poslove kazao je da je do sada izadato 380 zapisnika i rešenja kojima je naloženo stambenim zajednicama da izaberu upravnike, odnosno profesionalne upravnike.

Loading...

Od tog broja neki su postupili po rešenjima, dok to nije učinilo njih 180.

“Dakle, za 180 stambenih zajednica podneli smo prijave Gradskoj upravi za imovinu da se postavi prinudni upravnik“, kazao je Vranić.

Procenjuje se da bi precizna evidencija o broju stambenih zajednica pokazala da ih u Kragujevcu ima oko hiljadu, a egzaktan podatak je da su inspektori do sada naložili prinudnu upravu u 180, što bi značilo da je četvrtina takozvanih upravnika zgrada u Kragujevcu, pravnom terminologijom rečeno, profesionalna.

Slobodan Vlastić, profesionalni upravnik navodi kaže da taj posao radi 7 meseci i trenutno ima 21 zgradu.

I izabrane upravnike i profesionalne, čini se, brine ista muka – finansije.

„Ta naplata u zgradama varira od negde 30 do 80 posto. Nažalost još uvek se nisu navikli i ne shvataju ozbiljnost novih zakona“, dodao je Slobodan Vlastić.

Komunalna inspekcija, međutim, nije adresa na koju se upravnici stambenih jedinica mogu pozvati.

“U suštini ti upravnici mogu da izdaju svoje račune i naloge i da idu direktno na izvršenje“, naveo je Vranić.

Inspekcijski nadzor registracije stambenih jedinica, kažu, još traje.

Izvor: Ritamgrada

Post Author: Kragujevčani

Loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *