U Kragujevac stiže nova fabrika automobila?!

Vest da je kineski auto-proizvođač Grejt vol motor (Great Wall Motor) zainteresovan za kupovinu Fijat Krajslera navela je na spekulacije da li je Srbija u igri?

Kako smo objavili već, jedan zvaničnik te kineske kompanije rekao je da merkaju FCA i tako potvrdio ranije izveštaje da žele u celini ili bar deo italijansko-američkog proizvođača automobilskih brendova, među kojima su Džip i kamioni Ram.Rojters prenosi da spekulacije o kineskoj zainteresovanosti za FCA traju otkako je portal Automotiv objavio da je neimenovani „poznati kineski proizvođač automobila“ početkom meseca dostavio ponudu za italijansko-američku automobilsku kompaniju, što je podstaklo skok akcija Fijata na Milanskoj berzi, .

„Što se tiče ove teme, trenutno imamo nameru za preuzimanje. Zainteresovani smo za FCA“, rekao je zvaničnik iz Odeljenja za odnose s javnošću Grejt vol motora, koji nije želeo da se predstavi. Nije dao ni više detalja.

Kompanija „Fijat-Krajsler“ je vlasnik 67 odsto fabrike u Kragujevcu a ostali, manjinski deo je u vlasništvu Vlade Srbije.
„U slučaju da dođe do situacije u kojoj cela grupa FKA menja vlasničku strukturu sudbina naše fabrike bi prvenstveno zavisila od dogovora rukovodstva „Fijata“ i naše države, pišu Večernje novosti u današnjem štampanom izdanju.

List ide dalje i navodi da je kragujevačka fabrika sasvim sigurno, jedan od aduta u pregovorima FCA sa Kinezima jer se radi o jednoj od najsavremenijih i tehnološki najnaprednijih pogona „Fijata“ u svetu.

Generalni direktor FCA Serđo Markione traži partnera ili kupca za sedmog najvećeg proizvođača automobila na svetu koji bi kompaniji pomogao da reši rastuće troškove, da se usaglasi s propisima o emisiji gasova i da razvije tehnologije za električne i samoupravljajuće automobile.

Akvizicija koju bi učinila kompanija Grejt vol motor bila bi jedan od najvećih kineskih industrijskih ugovora do danas.

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *