TREĆINA KRAGUJEVČANA ŽIVI LOŠIJE NEGO PRE TRI GODINE, REZULTATI ISTRAŽIVANJA CESID-A

Čak 84 odsto anketiranih građana Srbije, van Kosova, ne zna ništa o tome kakva je budžetska politika njihovih gradova i opština, koji su budžetski prioriteti, niti o raspodeli budžeta u jedinicama lokalne samouprave mesta gde žive.

To je pokazalo istraživanje javnog mnjenja „Zadovoljstvo građana kvalitetom života u lokalnoj zajednici i uslugama lokalnih samouprava“ koje je u okviri programa Swiss PRO sproveo CeSID od 15. marta do 20. aprila 2019. godine.

U Kragujevcu je 30 odsto građana reklo da žive lošije nego pre tri godine, a u Topoli i Kniću 37 procenata. U Rači 38 odsto anketiranih smatra da žive bolje, a u Šapcu 35 odsto ispitanika.

Loading...

Rezultati istraživanja, koji su prošle nedelje predstavljeni u Kragujevcu, u različitim kragujevačkim medijima različito su interpretirani. Novinarka i urednica radija Zlatousti Gordana Jocić detaljno je analizirala rezultate istraživanja koje sproveo CESID, a odnose se na Kragujevac.

I evo šta u njemu stvarno piše, navodi Gordana Jocić:

 • U delu opšti odnos građana (Kragujevca) prema gradu i gradskim institucijama konstatuje se da građani uglavnom nisu informisani o radu gradskih službi. Sve što se u izveštaju tiče informisanja ukazuje na loš kvalitet informisanja u Kragujevcu i na odgovornost gradske uprave za to stanje. Ali to je već opšte poznato.
  Pitali su ispitanike: Da li lokalna vlast vodi računa o građanima i pruža usluge adekvatne njihovim potrebama. Odgovor je sledeći:
  – 2% u potpunosti
  – 17% uglavnom da
  – 33% uglavnom ne (! – svi uzvičnici su moji)
  – 28% uopšte ne
  – 20% ne zna
Dakle u onih 80 odsto što znaju nešto o tome odnos zadovoljnih i nezadovoljnih je 19:61!

Najveće najveće poverenje, navodi Gordana Jocić, iskazano je gradskoj administraciji, ali je isto tako tačno da je to poverenje samo 17% građana naspram 83% ostalih koji nisu iskazali poverenje. A to znači da sve ostale gradske “institucije” imaju manje poverenja.

Istraživanje je pokazalo da gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić sa devet posto podrške nema 91 procenat podrške ispitanika. Rad Skupštine grada podržava šest procenata stanovnika Kragujevca, koliko pozitivno ocenjuje i rad Gradskog veća. Sa sedam posto pozitivnih, ne stoje bolje ni političke partije, ali isto toliko imaju i organizacije civilnog društva.

Rad lokalnih medija pozitivno je ocenilo između 14-15 odsto građana . Interesantno je da isti ispitanici koji sa samo šest posto veruju gradskoj vladi i sa devet procenata Radomiru Nikoliću veruju sa 30 postoVladi Srbije

 • To znači ono što i sami znaju da gradski funkcioneri, gradska administracija imaju mnogo manju podršku nego što ima stranka koja je na vlasti koja je formirala Vladu. Šest i devet posto – može li se to uopšte smatrati podrškom, zaključuje Gordana Jocić.

Od 17 odsto zadovoljnih gradskom administracijom, najviše zadovoljstvo iskazano je radom opšte uprave (65%), potom poreske (20%). Zadovoljstvo inspekcijama je pet procenata. Napredak je najviše uočen u uštedi vremena u gradskoj upravi. Kao zaključak stoji: “U skladu sa prethodnim nalazima, rad gradskih službi je vrlo nisko ocenjen prosečnom ocenom 1.65.”

Jedno pitanje se odnosilo na zadovoljstvo opštom situacijom u državi.
28% Kragujevčana zadovoljno je stanjem u državi. Samo 20 % je zadovoljno stanjem u Šumadiji, a samo 18 odsto (manje od petine) stanjem u Kragujevcu.

Svaki 10 ispitanik misli da danas gradske službe funkcionišu bolje (ukupno 10%).

Toliko o tome koliko napredujemo poslednjih godina, bar iz percepcije običnih ljudi, kaže Gordana Jocić i analizira:

 • Svi su podaci zanimljivi i mogu do beskraja da se ukrštaju, ali mene su posebno interesovali podaci o zadovoljstvu Kragujevčana elementima života u Kragujevcu. Zanimljivo je da smo se najbolje pokazali u obezbeđivanju mesta za kupovine, to jest trgovini, bilo da su prodavnice u pitanju ili pijaca. Time su Kragujevčani zadovoljni, kao i većinski bezbednošću i zdravstvenom zaštitom. Najviše nezadvoljstva izraženo je kod onih stvari koje zapravo čine urban život u gradskoj zajednici: čistoća, saobraćaj, parking mesta, urbanizam, voda koju pijemo, osvetljenje, abmijent za poslovanje…
Konačno, na pitanje postavljeno ispitanicima – kako živite vi i vaša porodica – jedna četvrtina je izjavila ispod granice podnošljivog! Izvor: Glasšumadije

Post Author: Kragujevčani

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *