Temperaturni šok i crveni meteoalarm! Balkan se „prži“ na ovim vrućinama, region gori – izdato hitno upozorenje!

Vlasti u Srbiji i Hrvatskoj upozorile su danas građane da ne izlaze na sunce i da piju dosta vode dok traje toplotni talas koji je ovog vikenda pogodio Balkan.

Temperature su dostigle i 40 stepeni a u nekim oblastima duvaju topli vetrovi, prenosi AP.

Velike temperature uzrokovale su u prestonici Crne Gore požar i prete da ugroze kuće u predgrađu.

Loading...

U Beogradu, vlasti su na nekoliko mesta u centru grada postavile tankere sa vodom, a radnici u zoološkom vrtu rashlađuju ptice vodom, a ostale životinje svežim voćem i povrćem.

Temperature u Beogradu dostižu 37. podeljak Celzijusove skale, a to se, kaže portparolka Hitne pomoći Nada Macura, posebno odražava na starije i radnike na otvorenom, za čiji je posao Inspektorat za rad izdao smernice za bezbedan i zdrav rad na temperaturama višim od 36 stepeni.

Kako je kazao AP-u jedan od zaposlenih, većina životinja se od vrućina sklonila u hladovinu.

Prošlog vikenda zbog posledica visokih temperatura u Rijeci je kolabirao veliki broj mladih ljudi, a od srčanog udara preminulo je šest hroničnih starijih bolesnika.

Zbog ekstremno visokih temperatura koje će premašivati 38 stepeni, gradonačelnik Prijedora, Milenko Đaković, hitno je naložio lokalnim zdravstvenim ustanovama i komunalnim preduzećima da budu spremni na preventivne mere.

Plaže na Jadranskoj obali prepune su turista uprkos upozorenjima, a kako se navodi i u tom delu Balkana zabeleženo je nekoliko manjih požara.

Republički hidrometeorološki zavod Srbije izdao je danas upozorenje za područje Srbije na visoku temperaturu do 12. jula.

Izvor:

Post Author: Kragujevčani

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *