SVI GRESI VLADIKA Pahomije nije jedini na listi, a svima je zajedničko to da su dobro ZAŠTIĆENI

Pedofilija, droga, malverzacije, švaleracija, besna kola, pronevera – pomislili biste da su ovo radnje rezervisane za kriminalce, ali oni koji se bave ovakvim aktivnostima mogu se naći i u redovima Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Ovu temu iznova je aktuelizovao vladika vranjski Pahomije, nakon što je se svoje bludne radnje ponovio ovaj put nad jednim monahom. Tako je manastir Prohor Pčinjski, kako saznajemo, ponovo prazan, jer je napastvovani momak pobegao odatle, a za njim su pošli i drugi. Međutim, u reagovanju na pisanje medija o celom ovom slučaju, medijima je poslato saopštenje, potpisano sa „bratstvo manastira“ u kome se navodi „da nije istina da je ova svetinja prazna“, jer, kako navode, njega „čine tri monaha i četiri iskušenika“.

Pahomije je svojevremeno optužen za pedofiliju, nekoliko puta, čak mu se i sudilo, ali nikada nije odgovarao. Ali on nije jedini grešnik u crkvenim redovima: za jednako gnusne i nakazne prestupe optužen je i sada penzionisani Kačavenda, verovatno i najpoznatiji javnosti. Ko bi uostalom i mogao da zaboravi navode o dečaku Miliću Blažanoviću, koji se razneo bombom usred manastira, ne mogavši da izdrži da ga Kačavenda seksualno zlostavlja.

Loading...

Osim dvojice „istaknutih“ vladika, tu je i Filaret Mićović, takođe vezan za pedofiliju, zatim bludni episkop Georgije, njegov rođeni brat Konstantin, koje je zbog pronevera i račšinjen,

Da je i „obično“ sveštenstvo imalo ispade, dokazao je rumski sveštenik, čije su eksplicitne fotografije, na kojima je u klinču sa švalerkom, kružile mrežama.

Takođe, rasturanje droge „hobi“ je dvojice sveštenika iz Kruševca i bivšeg veroučitelja, a sva trojica uhapšeni su prošle godine. Njihovi prestupi, u poređenju sa pojedinim kolegama iz crkve deluju kao mačkji kašalj.

Pahomije

Tiranija i bludničenje vladike vranjskog Pahomija upropastilo je živote nekoliko monaha, rasteralo bratstva, sestrinstva i vernike manastira Prohor Pčinjski. Nakon što su zastareli raniji slučajevi protiv Pahomija, u kojima se tereti da je seksualno uznemiravao maloletne mladiće, vladika ponovo radi isto – najnovije optužbe govore da je „spopadao“ mladog monaha ovog manastira, koji je iz Prohora Pčinjskog nedavno pobegao, nakon što mu više instance nisu pružile nikakvu zaštitu. Trojica od četvorice dečaka koji su bili u sudskom procesu protiv Pahomija početkom dvehiljaditih, imali su manje od 14 godina u periodu za koji tvrde da ih je vladika seksualno napastvovao. Jedan od njih u intervjuu za „Blic“ par godina kasnije govorio je o tome da ga je Pahomije primoravao da ga „masira ispod pupka“ da mu okreće leđa, da ga je go jurio po sobi… Govorio je i o tome da je želeo da oduzme sebi život, i kakve posledice trpi i nakon što je iživljavanje prestalo. Stoga, navodi o malverzacijama i proneverama, koje uključuju crkvenu imovinu, čine se manje važnima u odnosu na razorene živote mnogih mladića i njihovih porodica. Pahomije, odnosno Tomislav Gačić (67), nikada nije osuđen.

Vasilije Kačavenda

– Kačavenda je silovao dečaka Milića Blažanovića, koga je pozvao u manastir jer nije imao novac da se školuje, obećavši mu nastavak školovanja kasnije – otkrio je javnosti Bojan Jovanović, otac Serafim. Dečak se, po zvaničnoj verziji, razneo bombom 1999. godine u svojoj sobi u konaku manastira Papraća. Ljubomira Kačavendu (80), kako glasi njegovo svetovno ime, a crkveno – Vasilije – izlišno je predstavljati. O njegovim bludnim radnjama je upoznata je celokupna javnost. „Blic“ je objavio detalje četiri audio snimka telefonskih razgovora, iz kojih se, između ostalog, čuje da jedan sveštenik nagovara mladića da se vidi sa vladikom u jednom hotelu. Takođe, na jednom od snimaka čuje se i glas Kačavende, koji je rekao da mu drago što je mladiću bilo „ekstra“. Isplivao je i video snimak na kom se vidi pomenuti vladika i maloletni A. R. tokom seksa. Čak 40 mladića je imalo slično iskustvo sa Kačavednom i o tome progovorilo pred Sinodom, a o slučaju bludnog vladike bio je obavešten i sam patrijararh. Dokazi su postojali i u vidu fotografija. Ipak, crkvene vlasti reagovale su tek kada je ceo slučaj dospeo u javnost. Kačavenda penzionerske dane provodi baškareći se u višespratnoj vili u Bijeljini.

Filaret Mićević (72)

Filaretu, tada episkop eparhije mileševske, u oktobru 1999. potpredsednik tadašnje vlade Vojislav Šešelj poklonio je džip pajero, na šta je vladika uzvratio specijalnom zvonjavom u Mileševi, koja je predviđena za dolazak samog patrijarha. Ovo je samo jedna od ilustracija nejgovog života i ljubavi prema materijalnim stvarima. Šešelja je odlikovao Ordenom Belog anđela. Poznat je i po slikama na kojima ispred tenka u rukama drži mitraljez, a govorilo se i o krađi pomoći izbegilicama tokom devedesetih. Blizak je Pahomiju i Kačavendi. I u ovom slučaju ima još i gore: o njemu postoje navodi da je od Eparhije mileševske napravio stecište pedofila i alkoholičara. Rezrešen je dužnosti 2015. godine,

Ilarion

Srpsku javnost svojevremeno uzburkao je i slučaj nekadašnjeg starešine manastira Hopovo Ilariona, svetovno Jovan Mišić, koji je bio uhapšen 6. juna 2001. pod sumnjom da je u dvorskoj bašti u Sremskim Karlovcima navodio na „nedozvoljene polne radnje“ maloletne dečake. Osuđen je najpre na 10, a potom na 12 meseci zatvora, ali je Vrhovni sud poništio tu presudu, a predmet je, u međuvremenu, zastareo.

Danijel Džejms Makej

Sveštenik srpske pravoslavne crke u Južinu, Danijel Džejms Makej (45) uhapšen je 2016. godine zbog sumnje da je plaćao za seks s maloletnicom, kao i da ju je navodno koristio za preprodaju kokaina. Policiji ga je kako prenose mediji, odala upravo maloletna prostitutka. Proglašen je krivim za plaćeni odnos sa maloletnicom.

Rumski sveštenik

Rumski sveštenik Goran T, krajem 2018. eksplicitnim fotografijama potresao Eparhiju u Sremskim Karlovcima, kada su se pojavile pornografske fotografije njega i ženske osobe, koja mu nije supruga. – Svi su izgledi da će zbog ovog dela biti raščinjen. Preterao je, jer je na ovaj način ugrozio svoj i ugled crkve. Dešavalo se da zbog kršenja nekih crkvenih pravila sveštenici dobiju premeštaj, ali ne verujem da će se to desiti u njegovom slučaju, pre svega, zbog uznemirenja javnosti – rekao je tada iguman jednog fruškogorskog manastira. Po jednoj verziji, fotografije su završile u javnosti pošto se pravoslavni jerej, inače suprug i otac maloletnog deteta, pohvalio prijateljima i poznanicima tako što im je poslao ove fotografije, dok ih je po drugoj sasvim slučajno, na očevom telefonu video sin. U slučaju ovog sveštenika, u pitanju je nedolično ponašanje, ali nije bilo nikakvih navoda niti sumnji da je do odnosa sa ženom sa slike došlo pod prisilom. U poslednjoj vesti objavljenja o njemu navodi se da mu se gubi svaki trag.

Milan Jordović

Sveštenik MIlan Jordović izgleda kao nevinašce u odnosu na društvo koje ima u ovom tekstu. On je početkom 2018. godine postao poznat celoj Srbiji, nakon što je uhapšen zbog dilovanja skanka iz Albanije. I ne samo što je uhapšen, nego što je pao u ruke policije dok je ovu drogu švercovao sa Zoranom Marinkovićem (43) iskusnim veroučiteljem i tranvestitom! I to je bio samo početak ove bizarne i neverovatne krimi priče. Tvrdio je da je bio puki izvršilac, koji je radio za dve žene, ali je ipak osuđen na 12 meseci kućnog pritvora, a iz crkvene zajednice izbačene je na sedam godina.

Stefan Mitrović

Dvadeset dana kasnije uhapšen je i jerej Stefan Mitrović (26) iz Kruševca, sveštenik crkve u Velikoj Drenovi kod Trstenika, ko dkoga je policija pronašla 52 grama kanabisa 55 i 55 grama amfetamina. Kako se tada pisalo, policija ga je pratila duži period, a on se branio da je samo kurir. U početku se, prilikom saslušanja u policiji branio ćutanjem, nije hteo da kaže kome je droga namenjena. Na kraju je progovorio o krijumčarskom lancu, kako bi pokušao da izdejstvuje nagodbu sa tužilaštvom.

Georgije Đokić

Georgije Đokić (70), kanadski je episkop, koji je 2015. godine razrešen uprave na Kanadskom eparhijom i penzionisan. Malverzacije s firmom koja pravicrkvene sveće, pronevera novca, hapšenje – opet se čine nedostatni u odnosu sa drugim stvarima koje se vezuju za Đokića. Tako se lice nekadašnjeg episkopa Georgija kanadskog svojevremeno našlo na skoro svakoj banderi u centru Beograda: prestonica je bila oblepljena plakatima na kojima se vidi kako se vladika „veseli“ sa nekoliko žena. Bili su istaknuti i oni na kojima bez mantije pozira sa dva dečaka. Postao je poznat u Kanadi po tome što se pobio sa bivšom monahinjom koja ga je oputužila da je bludnik i razvratnik. Georgije je optuživan da besomučno troši crkveni novac da jahtom plovi do Kube, kao i da je naklonjen ženama i kafanama.

Konstantin Đokić

Georgijev stariji brat, nekadašnji episkop srednjoevropski Konstantin (72), ostao je upamćen po dugogodišnjem trvenju s narodom, velikim proneverama novca, bahatom odnosu prema sveštenicima, zloupotrebi u vođenju crkvenih poslova, nameštanju na svešteničke pozicije i lošoj organizaciji eparhije. Sinod ga je 2012. suspendovao i otvorio crkvenosudski postupak, a Sabor ga je 2013. razrešio.

Izvor: Blic

Post Author: Kragujevčani

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *