SVETSKO ČUDO Ova jeziva slika svedoči kakav su podvig izveli lekari u Kragujevcu da bi spasli Milesin život (UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE)

To što je preživela Milesa Jakovljević (56) smatra se medicinskim čudom. Jedina je na svetu u poslednjih deset godina uspela da prebrodi ovako teške povrede, tvrde lekari koji su joj spasli život.

Milesa nije ni sanjala šta će je zadesiti kada je sela u automobil i pošla u prodavnicu da kupi kiselu vodu kako bi se rashladila od tropske vrućine. Sletela je s puta, uletela u komšijino dvorište i izgubila svest. Drvena greda od tarabe, sa sve zarđalim ekserima, zabola joj se kao koplje u grudi. U Urgentni centar je potom odvezena sa sve gredom, a lekari su konstatovali da su joj polomljena rebra, grudna i ključna kost, nagnječeni srce i vratni pršljenovi, ruka otrgnuta od ramena… Greda je ušla spreda, a izašla ispod ramena.

Zahvaljujući neverovatnim naporima lekara, od Hitne pomoći, pa do specijalista u Kliničkom centru, Milesa je danas zdrava žena. Jedini je pacijent u svetu koji je, prema medicinskim analizama, preživeo tako teške povrede.

Loading...

– Bio je 24. jun prošle godine. Došli smo na poziv za četiri minuta. Videli smo „opel“ u kome je ležala žena, bez svesti. Ali bila je bukvalno probodena drvenom gredom sa ograde. Razvalili smo vrata suvozača, fiksirali joj vrat, obezbedili disajni put i vensku liniju. Gredu kojom je bila probodena nismo smeli da vadimo. Tako smo je odvezli u Urgentni centar, priča doktor Dragan Milojević, lekar Hitne pomoći, koji je sa medicinskom sestrom Zoricom Radojević i vozačem Aleksandrom Prokićem došao na nesvakidašnju intervenciju.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Sa sve gredom koja joj je probola telo, i ekserima koji su joj pokidali krvne sudove, Milesa je stavljena na hirurški sto. Ekipa Kliničkog centra, svih specijalnosti, već je bila spremna. Borba za njen život, uz više operacija, je počela. Bila je u komi 26 dana, a iz bolničkog kreveta je puštena kući posle tri i po meseca.

Zbog teških povreda, lekari su bili u dilemi da li da joj amputiraju ruku. Na sreću, odlučili su da to ne urade. Sada može delimično da je pomera. Nakon godinu dana Milesa sama čuva unučiće…

FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Korak po korak, krenula je naša borba za Milesu. Banje, rehabilitacije, fizioterapije… Do Nove godine nije mogla da pomera ni ruke ni noge zbog povređenih kičmenih pršljenova. Ali, zdravlje je krenulo nabolje. Više je nismo kupali u krevetu. Uzela je hodalicu. I korak po korak, povratila se. Desilo se ono što je delovalo kao nemoguće, i u šta je retko ko verovao, priča Milesina kći Dragana.

Drama Milese Jakovljević bila je dodatno povećana zbog njene alergije na pencilin i sepse koju je dobila u bolnici, kao i zaraze bakterijom klostridijom i gljivicama. Preživela je stanje veštačke kome, kao i komlikovanu operaciju povezivanja iskidanih krvnih sudova ruke. Danas se Milesa bori da povrati šaku, koja joj skoro ne funkcioniše.

TRAŽILA DA SE ODMAH PRODA AUTO

Kada sam otvorila oči, nisam znala gde sam. Nisam ni znala šta mi se desilo… Postepeno su mi govorili po neku reč. Kada sam videla istinu, odmah sam rekla da se prodaju ta kola. Nisam htela da ih vidim kada dođem kući. Saznala sam da je udarac bio takav da je iznosio oko 400 kilograma, kao da me je udario Tajson. Glavom sam razbila šoferšajbnu. Ali srećom, i uz pomoć lekara, preživela sam nemoguće. Sada taj dan, 24. jun, slavim kao svoj novi rođendan, priča Milesa za “Blic”.

Izvor: Blic

Post Author: Kragujevčani

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *