Sva umetnost o Kragujevačkom oktobru na jednom mestu

Bogata umetnička zaostavština inspirisana kragujevačkim stradanjem nevinih od ovog meseca dostupna je javnosti na jednom mestu, u savremenom formatu.
U Galeriji Narodne biblioteke „Vuk Karadžić“ u sredu, 19. oktobra, od 18 časova biće održana promocija elektronske publikacije „Stopama besmrtnih“. Reč je o projektu Udruženja građana DKO „Serbum“ koji je finansirao Grad Kragujevac, a na kome su prethodnih nekoliko meseci, uz članove „Serbuma“, radili i priznati medijski profesionalci i stručnjaci iz različitih sfera umetnosti poput slikarstva i književnosti.

Na di-vi-di disku sa titlom na engleskom jeziku objedinjena su vredna književna, slikarska, vajarska dela inspirisana stradanjem u kragujevačkim Šumaricama.

Kragujevacki Oktobar
Kragujevacki Oktobar

„Ljudi od pera, od kičice i dleta, svoju kreativnost, svoje emocije i suze stavili su u službu pamćenja, osude, opomene, ali i praštanja. Spomen park u Šumaricama riznica je umetnosti, a svako delo nosi antiratnu poruku dok slavi život i pobedu. Publikacija „Stopama besmrtnih“ na jednom mestu okuplja produkte ljudskog uma, duha i kreativnosti, koji su deo šumaričkog kompleksa, a doprineli su da kragujevačka tragedija ne ostane samo istorijska činjenica, već su je uzdigli na nivo simboličkog i univerzalnog.“

I sva vredna književna dela inspirisana kragujevačkim oktobrom našla su se u ovoj elektronskoj publikaciji. Autori poput Desanke Maksimović, Dušana Radovića, Vidosava Stevanovića, Dragana Jovanovića Danilova iznedrili su dela trajne vrednosti kroz sopstveno viđenje tragedije u Šumaricama. Sa različitih aspekata i kroz različite tematsko-motivske celine u publikaciji „Stopama besmrtnih“ razmatra se književna vrednost stvaralaštva inspirisanog konkretnim zločinom i dela namenski pisanih za Veliki školski čas.
Publikacija će javnosti biti predstavljena na promociji u Galeriji Narodne biblioteke „Vuk Karadžić“ u Kragujevcu 19. oktobra u 18 časova. Namenjena je svima koji na jednom mestu žele da otkriju sve umetničko stvaralaštvo inspirisano kragujevačkom tragedijom.

CopyAMP code

Autor: Немања М. Јовановић

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *