Sutra je VRBICA: Evo šta je prvo što morate da uradite ČIM USTANETE

Spread the love

Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra slave Lazarevu subotu, odnosno Vrbicu.

U srpskoj crkvi crkvi Vrbica je veseli dečiji praznik, jer je Hristos, prema Jevanđelju, ulazeći u Jerusalim rekao – Pustite decu meni, jer takvih je Carstvo nebesko.

Vrbicu obično u crkvu nose deca u subotu popodne da bi je ostavili u crkvi da se na Cveti, na jutrenju, okadi i očita molitva, a grančice se podele narodu. 

Praznik pada u toku uskršnjeg posta, pa je pravilo da na taj dan nije dobro igrati i pevati

Ujutru, kažu običaji, treba otići na reku da se umijete. Potom iz reke treba izvaditi kamenčić, staviti ga na nogu i šutnuti ga što dalje uz reči – Koliko sam ovaj kamen bacio i toliko zmija od mene daleko bila.

Budući da je ovaj praznik u toku uskršnjeg posta, crkveno pravilo je da nije dobro na taj dan igrati i pevati.Poslednje čudo HristovoOvaj događaj je bio uzrok presude na smrt raspećem koju mu je u sredu, u nedelji stradanja, izrekla jevrejska skupština Sinedrion

O Lazarevoj suboti

Lazareva subota je sećanje na događaj u Vitaniji, gde je živeo mladi čovek Lazar sa sestrama Martom i Marijom, koji je opisao jevanđelist Luka.

Isus je došao do groba i pozvao Lazara da izađe.

Na vest o Lazarevoj smrti, kako je zapisano u Jovanovom jevanđelju, Isus je došao u Vitaniju, gde je njegov prijatelj već četiri dana bio sahranjen.

Došao je do groba, naredio da se skloni grobni kamen i pozvao Lazara da izađe, što je ovaj i učinio, sav uvijen u pogrebne pokrove.

Ovaj događaj smatra se u hrišćanstvu pobedom života nad smrću i nagoveštaj Hristovog stradanja i vaskrsenja, u kome je osnova novozavetne vere.

Izvor Magazin novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *