Stručnjak spinalne hirurgije iz Francuske operiše u KC Kragujevac, naši lekari usvajaju mini-invazivnu metodu

Posle svetski priznatih stručnjaka iz Španije i operacije dece, profesor iz Francuske operiše odrasle u Srbiji. Do sada je obavljeno 40 operacija teških deformiteta kičme.

„Ovaj projekat koji je krenuo skromno u potpunosti je zaživeo zahvaljujući razumevanju Ministarstvu zdravlja i RFZO i sa ponosom možemo da kažemo da polako postajemo vodeći centar u regionu za operaciju najtežih kičmenih oboljenja kod dece i odraslih“, rekao je prof dr Predrag Sazdanović, direktor Kliničkog centra „Kragujevac“ povodom pet operacija koje je u centralnom gradu Šumadiji obavio profesor Šal Kort, šef ortopedije najpoznatije klinike u Parizu.

Profesor Kort je svetski priznati stručnjak iz oblasti ortopedije kod odraslih, uz usku specijalnost operacija tumora kičmenog stuba.

Loading...

„Drago mi je da sam ovde dočekan u želji da projekat uspe. Ovde u KC „Kragujevac“ su ispoštovani svi internacionalni standardi i uslovi u dijagnostifikovanju obolenja i drago mi je da mogu da prenesem nove tehnike u atmosferi gde me dočekuju vrhunski profesionalci“, rekao je profesor Kolt.

Inače, od kada je krenuo projekat dovođenja vodećih stručnjaka za operaciju najtežih deformiteta kičme država je uštedela četiri miliona evra.

FOTO: KURIR

„Saradnja je pored ogromnog ušteđenog novca značajna sa više aspekata a jedan od njih je edukacija naših doktora sa vodećim standardima u zemljama EU“, rekao je dr Srđan Vlajović, šef tima ortopeda našeg kliničkog centra.

Sa druge stane direktor Sazdanović kaže da se u saradnji sa svetskim ortopedima ide i korak dalje, odnosno da se saradnja širi i nivou univerzitetskih centara.

„Sve je to temelj za strateški razvoj Urgentnog centra u KC „Kragujevac“ da se pored ostalih oboljenja specijalizuje i za hitne slučajeve u uslovima kada su završena dva koridora-rekao je dr Sazdanović.

OPERISANA DVA MLADIĆA

Profesor Kort je među petoro bolesnika operisao i dvojicu mladića sa ozbiljnim prelomom kičme dobijenim u saobraćajnim nesrećama. Prema prvim podacima oni će biti spaseni invaliditeta

(Kurir.rs/ D. Ilić)

Post Author: Kragujevčani

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *