Strava: Pretukli ga i silovali, danima je trpeo velike bolove

Mladić (23) se pojavio na vratima hitnog prijema u bolnici na severu Hrvatske sa svojom majkom u pratnji. Doktorima je rekao da trpi velike bolove već nedelju dana

Mladić (23) u ranim jutarnjim satima pojavio se na vratima hitnog prijema u bolnici na severu Hrvatske sa svojom majkom u pratnji. Doktorima je rekao da trpi velike bolove već nedelju dana, više ne može da izdrži i moli za pomoć.

Lekari su ostali zatečeni kad su u mladićevu telu videli nepoznati predmet. Prema nezvaničnim infomacijama, doznajemo kako su mladića prvo napali, a onda i silovali nedelju dana pre dolaska u bolnicu, tačnije prošlog ponedeljka. Nakon što su ga pretukli, nastavili su se iživljavati nad njime koristeći nepoznati predmet.

Loading...

Iako je zadobio lakše telesne povrede, predmet koji su koristili tokom napada ostao je zaglavljen u njegovom telu. Zbog silnog straha i srama mladić nikome nije ništa govorio. Sve do trenutka u kome više nije mogao da trpi bolove. Tad je konačno odlučio da poveri se majci koja ga je odvela u bolnicu.

Lekari su operacijom uspešno izvadili strani predmet, ali su mladića odlučili zadržati nekoliko dana na posmatranju. Iako nam detalji samog događaja nisu poznati, policija nam je potvrdila prijavu te da je istraga u toku. Zbog zaštite žrtve odbili su iznositi detalje. Kako nam objašnjava psihijatar Suzana Večerić, tipična socijalna posledica silovanja je stigmatizacija žrtve silovanja koja se može pronaći i u razvijenim društvima, a posebno u konzervativno-patrijarhalnim sredinama kao što je naša.

– Zbog stigme je žrtva postiđena, ponižena, najčešće se povlači i teško se odlučuje prijaviti silovanje – rekla nam je Večerić.

Dodala je kako je u socijalnoj percepciji patrijarhalnog društva silovanje muškarca „više protuprirodno“ što, premda je potpuno netačna glupost, ima neželjeni efekat na muške žrtve silovanja. Ono što je navela kao veliki problem danas su i preblage kazne za napadače.

U našem društvu kazne za silovatelje su preblage, a sudski proces je najčešće retraumatizacija žrtve. Žrtva često mora davati iskaze više puta, propituje se njen moralni kredibilitet, a silovatelji se puštaju iz pritvora, ako u njemu uopšte i završe – rekla nam je Večerić.

Prema krivičnom zakonu, osoba koja je osuđena za silovanje može da dobijete od jedne do deset godina zatvorske kazne.

– Trebalo bi imati strožije kazne, ali ako osoba veruje kako je niko neće uloviti, onda se ni ne boji kazne. U osnovi stroža kazna poslala bi bolju poruku društvu – objašnjava nam sociologinja Irena Cajner Mraović.

Dodaje da kad je u pitanju silovanje muškarca, onda su puno veće šanse da se događaj neće nikad ni prijaviti jer, uz sav strah koji proživljava žena nakon silovanja, muškarca prati i osećaj slabosti. U tim trenucima veruje kako je trebao biti puno jači te kako se njemu to ne bi trebalo događati.

– Pitanje koje se postavlja kad se radi o silovanju žene je da li je to izazvala nečim. To pitanje se ne postavlja u društvu kad se radi o muškarcu, ali u suprotnom je stigma koju oni pretrpe znatno veća – govori nam Mraović.

Primeri silovanja muškaraca najčešće se mogu pronaći među zatvorenicima. Među poznatijim slučajevima je onaj petorice zatvorenika u osječkom zatvoru koji su pre tri godine silovali „cimera“ u ćeliji sapunom i metlom te ga terali da ih oralno zadovoljava.

Nakon što je sve prijavljeno policiji, protiv njih je podignuta optužnica.

– Mislim da se jako zanemaruju mesta u kojima znamo da se silovanja muškaraca događaju češće, ali niko o tome ne govori, kao što je vojska, kampusi ili domovi. Mladići su tamo nezaštićeni i treba više o tome govoriti – rekla nam je Mraović.

Izvor: 24satahr

Post Author: Kragujevčani

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *