ŠTRAJK U POŠTI SE NASTAVLJA Radnici ogorčeni zbog bahate direktorke, Mira u panici PRETI DA ĆE PROTEST UGUŠITI SILOM!

Mira Petrović, v. d. direktorke „Pošte Srbije“, pored upozorenja pred otkaz, preti radnicima da će štrajk ugušiti uz pomoć policije i prisilno ih naterati da uspostave poštanski saobraćaj, saznaje „Blic“.

Tako tvrdi grupa zaposlenih koja nam se obratila, a kojima su upravnici preneli informacije iz kabineta direktorke. Ako se to desi, to neće biti prvi put, jer se slična situacija bila i 2017, kada su zaposleni u Glavnom poštanskom centru u Zemunu takođe zaustavili rad. Tada je uz pomoć policije obezbeđen nesmetan prijem i odlazak pošiljki, čime je formalno obustavljen protest.

Baš zbog toga, Petrovićeva, koja sada ne može da kontroliše situaciju, opet preti policijom jer joj nisu uspele pretnje otkazima, koje je pokušala da primeni u GPC Zemun. Pošto niko od radnika nije želeo da primi njenom upozorenje, a normalan saobraćaj nije obezbeđen ni dovođenjem ljudi iz drugih radnih jedinica, ona policijom, preko rukovodioca radnih jedinica, zastrašuje radnike.

Loading...

Izvor „Blica“ blizak kabinetu Petrovićeve kaže da je ona u panici i da više ne bira sredstva kako da zaustavi proteste koji se šire.

– Od rukovodilaca radnih jedinica zatražila je da o svakom protestu obaveste policiju i od nje zatraže da radnike vrati na posao jer nisu prijavili okupljanje. Juče je poštu 18230 u Sokobanji posetio policajac i zatražio informacije o protestima i učesnicima. Sve u svemu, upozorenja pred otkaz koja su upućena u sredu zaposlenima u GPC nisu dala rezultate, pa se sada sistemom glasina o upadu policije pokušavaju zastrašiti radnici. To je stvorilo kontraefekat, jer sada sve veći broj radnika prekida rad širom Srbije, u znak solidarnosti sa ljudima u GPC – navodi naš sagovornik i dodaje:

– Petrovićeva ovakvim gestovima zloupotrebljava policiju ne da bi uspostavila PTT saobraćaj, već da bi zaštitila sebe. Ona je uplašena da njeni politički partneri, koji su je i doveli na to mesto, gube veru da ona može da rukovodi ovako velikim sistemom.

Nerazvrstani paketi u glavnom centru u Zemunu, gde radnici štrajkuju
Nerazvrstani paketi u glavnom centru u Zemunu, gde radnici štrajkuju


FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Sagovornik „Blica“ kaže da su nezabeležena dva ovako velika protesta za samo godinu i po dana.

– Zaposleni su toliko ogorčeni materijalnim položajem da neće odustati od svojih zahteva čak ni pod Mirinim pretnjama policijom. Uostalom, ona i ne želi da razgovara sa njima, već to radi samo sa sindikalcima, kojima privilegijama omogućava da štite više njene nego interese radnika. Iznenađenje je da i deo njenih bliskih saradnika više nije spreman da je brani. Tako su Goran Đerić, izvršni direktor „Pošte“, i Nebojiša Denda, rukovodilac GPC u sredu ponudili ostavke, ali ona nije htela da ih prihvati – kaže izvor „Blica“.

Njegove navode potvrđuju i zaposleni.

– Preneto nam je da će se u razbijanje protesta uključiti policija. Takve glasine plasiraju se iz kabineta direktorke, koja želi da nas spreči da se borimo za goli život. Petrovićeva ne može proteste da uguši silom jer mi nećemo odustati dok nam ne da plate od kojih možemo da živimo – kaže Ljubiša Simić, radnik pošte u Novom Sadu.

Policajac u Sokobanji tražio informacije o štrajku

Zaposleni u Sokobanji su nam potvrdili da ih je juče posetilo policajac.

– Ušao je uniformisani policajac koji je upitao radnike na šalteru da li neko od naših zaposlenih štrajkuje. Koleginica je upitala da li se on to interesuje privatno ili službeno. Kada je odgovorio da mu je potrebna službena informacija, koja podrazumeva i imena zaposlenih koji protestuju i iz kog su sindikata, mi smo ga uputili na kontrolora pošte, pošto upravnik u tom trenutku nije bio tu. On je sa njim nakon toga obavio zvaničan razgovor, iako naša pošta nije u štrajku – kažu u pošti u Sokobanji.

Izvor: Blic

Post Author: Kragujevčani

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *