Srpski meteorolog najavio velike promene – ovo je i detaljna prognoza za Uskrs

Spread the love

Posle sunčane nedelje, od sutra sledi nova promena vremena, koju je objavio meteorolog Marko Čubrilo na svojoj Fejsbuk stranici. Već u toku noći preko severnih predela regiona će uz povećanje oblačnosti početi umeren severni vetar, ali će se uglavnom zadržati suvo vreme.

Nad zapadnim, severozapadnim, severnim i središnjim predelima, danas pretežno oblačno i relativno sveže, ponegde uz kišu ili redak pljusak. Nad južnim i jugoistočnim predelima više sunca uz toplije vreme. Na severu i zapadu maksimum od 9 do 14, a nad južnim i jugoistočnim predelima i do 19 stepeni Celzijusa. Nad severnim i središnjim predelima vetar slab do umeren severoistočni, a južnije uglavnom slab, promenjljiv.

U utorak nad središnim, zapadnim, jugozapadnim i severozapadnim predelima regiona pretežno oblačno i relativno hladno mestiično uz kišu, a ponegde preko 1000mnv može biti i susnežice ili snega. Nad ostalim predelima malo do umereno oblačno i uglavnom suvo uz ređu pojavu lokalnih pljuskova i duže sunčane intervale.

Nad severnim, zapadnim i središnim predelima regiona maksimum od 8 do 13, a nad južnim predelima od 15 do 19 stepeni Celzijusa.

Razlika u temperaturi će biti posledica razlike u vazdušnim masama čija će se granica nalaziti nad našim regionom. Severniji i zapadniji deo regiona će do srede biti pod uticajem hladnog vazduha sa severozapada, dok će južni i jugoistočni predeli vrlo brzo (već u utorak ujutro) ući u topao sektor ciklona koji će se razvijati nad zapadnim Evropom i Mediteranom.

U drugom delu naredne nedelje uticaj toplog vazduha će se proširiti nad ceo region te će do petka posle podne preovlađivati promenljivo oblačno i osetno toplije, ali i vrlo nestabilno jer će osim toplog vazduha sa jugozapada priticati i vrlo nestabilna vazdušna masa.

Kod ovakvog strujanja najveći deo vlage, a ujedno i nestabilnosti će se javljati nad brdsko-planinskim delom regiona, gde tih dana može biti i vrlo jakih konvektivnih razvoja uz snažne grmljavinske pljuskove i lokalne nepogode. Severnije će nestabilnosti biti znatno manje, ali i tamo ponegde deo tih konvektivnih razvoja može doneti izolovane, ali jake grmljavinske pljuskove.

U utorak nad južnim delom regiona vetar umeren južni i jugoistočni, dok će severnije vetar biti istočni i severoistočni. U sredu će se toplo južno strujanje proširiti nad ceo reigon, a nad košavskim područjem (posebno nad jugoistokom Banata) prolazno može biti jake, tople, košave.

Maksimumi u porastu i konačno će često biti preko 20 stepeni Celzijusa, a ponegde uz sunčano vreme i fenski efekat južnog vetra mogu biti i preko 25 stepeni Celzijusa, šro se već klasifikuje kao „letnji dan“.

U petak će se preko regiona premeštati hladan front tog ciklona donoseći nestabilno vreme uz grmljavinske pljuskove i lokalne nepogode sa okretanjem vetra na jak zapadni, ali detaljnije o rasporedu tih nestabilnosti tek oko srede sledeće nedelje. Sa frontom stiže i svežiji vazduh te će se u petak maksimu kretati od 15 na severozapadu do oko 25 na jugoistoku regiona.

Za 1. maj i Uskršnje praznike po julijanskom kalendaru najverovatnije promenjljivo oblačno i malo svežije uz pojavu lokalnih pljuskova, posebno 01. maja. Maksimumi uglavnom do 14 do 18 stepeni Celzijusa, a vetar umeren do pojačan, severozapadni.

Oko 05. maj je moguće novo, jače pogoršanje uz kišu i grmljavinske pljuskove, dok dugoročni prognostički materijal za sada do 10. maja nema signal za neku konkretniju stabilizaciju i otopljenje.

Od sutra ponovo dosta hladno, posebno nad severom i zapadom regiona, a u drugom delu nedelje osetno toplije, ali nestabilno.

Izvor ALo/Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *