SRPSKI DOKTORI OBAVILI NAJSLOŽENIJU OPERACIJU AORTE: Mladoj ženi spasli život u Kliničkom centru, ovakva intervencija se vrši samo u 6 bolnica u Evropi!

U Kliničkom centru Srbije urađena je jedna od najsloženijih intervencija u vaskularnoj hirurgiji. Tim hirurga, anesteziologa i svih drugih koji moraju da učestvuju u jednoj od najrizičnijih intervencija u vaskularnoj hirurgiji, operacijom je pacijentkinji spasao život.

Operativno lečenje aneurizme torakoabdominalne aorte obavlja se u samo šest centara u Evropi. Među njima je Klinika za vaskularnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije.

Profesor Lazar Davidović, direktor Klinike za vaskularnu hirurgiju navodi da je intervencija rađena kod mlade pacijentkinja i da je ona u stabilnom stanju.

CopyAMP code

– U pitanju je najrizičnija, najizazovnija procedudara u vaskularnoj hirurgiji za pacijenta, hirurga, anesteziologa, jer se pacijentu tokom operacije istovremeno otvara grudni koš i trbuh. Nakon otvaranja se primenjuje mašina za vantelesni krvotok, privremeno se iz funkcije isključi levo plućno krilo i nakon toga se veštačkim krvnim sudom zameni sve što je bolesno pa u njega ugrađuju arterije koje ishranjuju kičmenu moždinu, jetru, slezinu, bubrege, creva…, objašnjava profesor Davidović.

Dodaje da operacije nekada traju i do deset sati i da u njoj učestvuje dobro obučeni multidisciplinarni tim.

– Mnoge operacije traju i po deset sati, njih ne izvodi pojedinac već dobro obučeni multidisciplinarni timovi koga čine vrlo iskusni anestiolozi, hirurzi, radiolozi, transfuziolozi i vrlo iskusne medicinske sestre jer kada se proces završi u operacionoj sali to je samo prvi korak i počinje jedan složen postoperativni oporavak koji traje po pet, šest dana, objašnjava Davidović.

Dodaje da ovaj poremećaj najčešće pogađa pacijente između 30 i 40 godina.

Bolovi u grudima, leđima, promuklost, hroničan kašalj mogu da ukažu da neko ima aneurizmu torakoabdominalne aorte, objašnjava Davidović.

Dodaje da se operativni zahevi ove vrste osim pacijentima iz Srbije izvode i pacijentima iz Crne Gore i Hrvatske.

Izvor: Kurir.rs/RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *