Srećna pravoslavna Nova godina!

Julijanska Nova godina (najčešće kod Srba: Srpska Nova godina, a kod ostalih Stara Nova godina ili Pravoslavna Nova godina) je praznik koji se slavi 14. januara po Gregorijanskom kalendaru svake godine. Tog datuma je 1. januar po Julijanskom kalendaru.

Foto: Zoran Petrovic

Iako nije zvanična Nova godina, Srpska Nova godina se rado slavi u balkanskim zemljama kao što su Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina (Republika Srpska), Makedonija…

Takođe se slavi u Rusiji, Belorusiji, Ukrajini, Jermeniji, Moldaviji, Gruziji…

Loading...

Zanimljivo je i to da tradicija obeležavanja Julijanske Nove godine postoji i u nekim nemačkim kantonima, u Švajcarskoj (kao Alter Silvester), kao i u nekim delovima Galske zajednice, u Škotskoj (Edinburški ‘Am Bothan’)…

Na trgovima više gradova i u turističkim centrima Srbije,  13. januara će biti organizovan doček Nove godine, koji se slavi po Julijanskom kalendaru.

Želimo vam da vas ne boli ono što vas je bolelo, a da vas voli ono što vas nije volelo – kako je to jednom lepo rekao Duško Radović. Hvala vam što je Kragujevčani deo vašeg života i nadamo se da će tako i ostati u 2020. godini.
 
Dragi naši, srećna vam, zdrava i vesela bila srpska Nova  2020  godina. Neka vam se ostvare sve želje, planovi i nade…
 
Hvala vam što ste nam u 2019. ostali verni, delili sa nama i dobro i zlo, javljali nam lepe i one manje lepe vesti. I hvala, pre svega, što ste nam dopustili da budemo deo vaših života.

Post Author: Kragujevčani

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *