Srbin i Maltežanin dva dana visili na litici, pili urin da prežive

Srbin Marko Petrić (21) i Maltežanin Nik Džonson (19) pronađeni su nakon dvodnevne potrage kako vise na litici, dozivajući pomoć u zabačenom zalivu na Malti. Dvojica mladića su, bez hrane i vode, najpre gotovo čitav dan proveli u pećini, gde su se sklonili od velikih talasa, a zatim su narednog dana pokušali da se spasu penjanjem uz liticu, ali su ostali zaglavljeni na pola puta, pišu “Večernje novosti“.

U akciju spasavanja su, posle apela njihovih roditelja, bili uključeni pripadnici obalske straže, helikopter, pa čak i dronovi, a sve se na sreću dobro završilo. Kako je njihova prijateljica Frančeska ispričala lokalnim medijima, Marko i Nik su poslednji put viđeni u petak po podne, kada su se biciklima uputili u stenoviti zaliv blizu Bahrije, nedaleko od naselja Rabat na Malti. Ona je rekla da su njih dvojica često odlazila na to mesto i da im je teren bio poznat. Mladići su se ohrabrivali, ali kada bi jedan odlučio da se upusti u plivanje u uzburkanom moru, drugi bi ga odgovarao od te ideje.

Loading...

Kada se more smirilo ujutro, isplivali su iz pećine i pokušali da se popnu uz stenu. Iako to u prvi mah ne deluje kao pametan potez, upravo to ih je spaslo, jer ih je primetio lokalni ribar Toni Zamit. Upravo on je inicirao potragu, kada je na litici pronašao dve vreće sa odećom i mobilnim telefonima. Tada je čuo glasove koji dozivaju u pomoć i video dva momka kako vise sa litice. Odmah je pozvao policiju.

Nakon spasavanja Nik Džonson je na svom Fejsbuk profilu obavestio prijatelje da je srećan što je preživeo. “Hvala vam svima, srećan sam što sam živ i što više ne moram da pijem urin. Ne znam šta da kažem, osećam se kao da sanjam“, napisao je Nik na društvenoj mreži, nakon čega su usledili komentari podrške. Nikov otac, Li Džonson je, posle posete mladićima, na Fejsbuku napisao da su njegov sin i Marko dobro, osim što su premoreni i imaju nekoliko posekotina i modrica.

Izvor: Krstarica

Post Author: Kragujevčani

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *