Spremite se za METEOROLOŠKI EKSTREM! Dramatične prognoze za narednu nedelju: Evropljani će se smrzavati, a Balkance čeka sneg

Spread the love

Iako je po kalendaru proleće stiglo, vremenski uslovi ne pokazuju da je tako. Vikend je počeo kišom i zahlađenjem, a sudeći prema najavama, sličan scenario nas očekuje se i tokom sledeće nedelje.

Večeras se očekuje dolazak kiše i planinskog snega, a prema računici Marka Čubrila od ponedeljka se nastavlja pogoršanje vremenskih prilika i zahlađenje, pa će u utorak posle podne osim u planinama, obilan sneg mogao sići do nižih predela.

Kako on tvrdi, „trenutno su dva glavna modela veoma snežna, a večernji proračun ECMWF-a je po tom pitanju vrlo blizu ekstremnoj situaciji“.

– Ukoliko bi se trenutne simulacije ovog modela održale utorak posle podne i u noći ka sredi velikom delu regiona, uključujući i najveći deo nizija donose pravo zimsko vreme. Ipak, verujem da će se simulacija modela po pitanju količine snega za nizije malo smiriti kako se datum bude približavao, jer ovakve postavke bi donele jedan od najvećih aprilskih snegova velikom delu regiona, ali je sve izglednije da nas sredinom naredne nedelje čeka povratak u pravu zimu, barem na kratko. Spremite za dolazak kiše i planinskog snega – dodao je on.

Slično viđenje vremenske situacije u narednim danima za deo Evrope u kom živimo ima i specijalizovani portal Severe Weather Europe. Prema njihovim najavama, zimski dani za Balkan biće utorak i sreda, dok će se ostatak Evrope smrzavati već od početka nedelje.

„Arktička eksplozija hladnoće“

Naime, Severe Weather Europe piše da stari kontinent očekuje „veoma dramatična promena vremena za uskršnje praznike“. Kako je navedeno, „istorijska arktička hladnoća“ prvo će pogoditi Ujedinjeno Kraljevstvo i Irsku, a zatim će se raširiti prema centralnoj Evropi, Mediteranu i Balkanu.

Portal podseća da u drugoj nedelji aprila temperature uglavnom rastu, a vegetacija cveta, ali da talas hladnoće koji dolaze ovaj april može učiniti jednim od najhladnijih u određenim delovima Evrope.

Što se Balkana tiče, najave su takođe dramatične.

Kako se navodi „u utorak će se oko Alpa i Balkana razviti masivni sneg sa mećavama“. Čak, u određenim delovima poluostrva predviđa između 20 i 30 cm snega.

Dobra vest za nas je da se, sudeći po mapama objavljenim na sajtu, to se neće odnositi na Srbiju. Sneg se predviđa za zapadni deo Balkana, pretežno Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku, ali hladna vazdušna masa će zahvatiti veći deo Balkana, što će i kod nas dovesti do pada temperatura.

Izvor Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *