ŠOKANTNO UPOZORENJE UNICEF-a Srbija među 10 zemalja na svetu gde se MALE BOGINJE NAJBRŽE ŠIRE

Broj globalnih slučajeva malih boginja povećao se do alarmantnog nivoa, a situacija je najkritičnija u 10 zemalja koje čine 74 odsto ukupnog povećanja, a među njima je i Srbija, upozorio je danas Unicef.

Globalno gledajući, 98 zemalja je izvestilo o povećanom broju slučajeva malih boginja u 2018. godini u odnosu na 2017. godinu, ššto predstavlja opadanje napretka u borbi protiv ove bolesti.

Deset zemalja sa najvećim povećanjem slučajeva u periodu između 2017. i 2018. su: Ukrajina (30.338), Filipini (13.192), Brazil (10.262), Jemen (6.641), Venecuela (4.916), Srbija (4.355), Madagaskar (4.307), Sudan (3.496), Tajland (2.758) i Francuska (2.269).

Loading...

Epidemija u Srbiji je nastala zbog toga ššto određene grupe u opšštoj populaciji nisu bile vakcinisane, a njihov broj je bio dovoljno veliki da dovede do cirkulacije virusa i šširenja infekcije, navodi se u saopštenju Unicefa.

Epidemija je ukazala na značajan broj odraslih osoba koje nisu vakcinisane ili su nepotpuno vakcinisane, kao i da ima dosta dece mlađe od pet godina koja nisu vakcinisana zbog oklevanja roditelja uzrokovanog glasinama o kvalitetu i bezbednosti MMR vakcine i navodnoj povezanosti sa autizmom.

„Skoro svi slučajevi se mogu sprečiti, a ipak deca podležžu zarazi čak i u mestima gde jednostavno nema nikakvog opravdanja da se to desi“, rekla je Henrieta H. Fore, izvrššna direktorka Unicefa.

Od početka epidemije u Srbiji oktobra 2017. godine, Ministarstvo zdravlja je aktiviralo povećan nadzor i preventivne mere, ššto je dovelo do smanjenja broja novo-inficiranih.

U februaru 2019. zabeležžen je samo jedan slučaj malih boginja, i očekuje se da će se epidemija zaustaviti za nekoliko meseci, navodi se u saopštenju Unicefa.

Da bi podržžao napore Vlade, Unicef i partneri sproveli su istražživanje o znanju, stavovima, praksama i ponaššanju kako bi se povećalo razumevanje faktora koji uzrokuju oklevanje roditelja da vakciniššu svoju decu; razvili i sproveli kurs za 150 zdravstvenih radnika o interpersonalnoj komunikaciji sa oklevajućim roditeljima o imunizaciji; započeli aktivnosti sa Vladom da se unapredi lanac snabdevanja vakcinama; i sačinili nacrt komunikacione strategije kako bi se reagovalo na bojazni ljudi u vezi sa imunizacijom.

U Ukrajini, Filipinima i Brazilu je bio najveći porast slučajeva od 2017 do 2018. godine.

Samo u Ukrajini je zabeležženo 35.120 slučajeva 2018. godine, a prema podacima Vlade ove zemlje, dodatnih 24.042 osoba je zaražženo samo u prvih par meseci 2019. godine.

Na Filipinima je ove godine zabeležženo čak 12.736 slučajeva malih boginja i 203 smrtna ishoda, dok je tokom cele 2018. godine zabeležženo 15.599 slučajeva.

“Ovo je poziv za uzbunu. Imamo bezbednu, efikasnu i jeftinu vakcinu protiv ove izuzetno zarazne bolesti – vakcinu koja je u poslednje dve decenije godišnje spasila milion žživota”, izjavila je Fore.

Ovi slučajevi se nisu pojavili preko noći, ukazuje ona i upozorava da će nedostatak akcije danas imati katastrofalne posledice za decu sutraššnjice.

Male boginje su visoko zarazne, višše nego ebola, tuberkuloza ili grip. Virus možže da se prenese čak i dva sata nakon ššto zaražžena osoba napusti prostoriju.

Prenosi se kroz vazduh i inficira respiratorni trakt, ššto možže da dovede do smrti pothranjene dece ili beba koje su previšše male da bi dobile vakcinu.

Kada nastupi zaraza, ne postoji konkretan način da se bolest leči, te je vakcinacija jedini način da se spasu životi dece.

Kao odgovor na ovu situaciju, UNICEF sa partnerima daje podrššku vladama da najhitnije dopru do miliona dece u celom svetu.

Veliki broj zabeleženih slučajeva malih boginja u 2018. godini u zemljama koje nisu imale slučajeve u 2017. godini – Brazil (10.262), Moldavija (312), Crna Gora (203), Kolumbija (188), Istočni Timor (59), Peru (38), Čile (23), Uzbekistan (17).

Loša zdravstvena infrastruktura, građanski nemiri, nedovoljna svest, nepoverenje i oklevanje za vakcinaciju su u nekim slučajevima prouzrokovali epidemiju i u razvijenim i u zemljama u razvoju.

Tako je, na primer, u Sjedinjenim Američkim Državama zabeležžen 791 slučaj, to je šestostruko povećanje od 2017 do 2018. godine.

Epidemija se nedavno pojavila u državama Njujork i Vašington.

Post Author: Kragujevčani

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *