RUSKA, KINESKA, BRITANSKA ILI AMERIČKA? Nadležni tvrde da će građani Srbije moći da BIRAJU VAKCINU protiv korone, evo šta ZNAMO O NJIMA

Rusija, Amerika, Kina, Velika Britanija, gotovo svi naučnici velikih svetskih sila proteklih meseci naporno rade kako bi pronašli vakcinu protiv korona virusa, a kako nadležni u našoj zemlji ističu, građani Srbije moći će da biraju koju vakcinu žele da prime.

I nije samo stvar u tome ko će prvi do cilja, već čija će vakcina da bude potpuno efikasna i bezbedna, a i to je ono na šta prvenstveno apeluje naša struka.

– Vakcina protiv korona virusa koju Srbija bude uvezla i koju kao država budemo preporučili biće sasvim sigurno bezbedna vakcina. Ako bude više vakcina koje ispunjavaju sve uslove i standarde i mogu da se registruju u našoj agenciji za lekove, nabavićemo ih sve, pa će onda građani moći da biraju koju vakcinu žele – rekao je ranije ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

CopyAMP code

Dakle, nije bitno da li je ruska, kineska ili američka, već da je potpuno bezbedna i efikasna, a to je naglasio i dr Srđa Janković.

On je komentarišući vakcine, rekao da je jako bitno od čega se sastoje i njihov sastav sa stručnog aspekta i ističe da je narodu uglavnom bitno odakle dolazi, ali i da to nije od presudnog značaja.

Takođe je i dr Predrag Kon odgovarajući na pitanje, na osnovu čega će biti doneta odluka o tome koja je vakcina najbolja, rekao da ne postoji najbolja vakcina već ili je registrovana za upotrebu ili nije.

Govoreći o imunizaciji epidemiolog dr Darija Kisić Tepavčević je rekla da je to isključivo zdravstveno pitanje.

– Kada će se uvesti neka vakcina postoji jasan protokol koji je baziran na stručnim elementima. Nikakav drugi parametar i kriterijum ne može da dođe u obzir. Kada je vakcina protiv kovida19, iako se svi trude da je naprave, u ovom momentu nijedna nije napravljena, niti je ufazi da bi mogla da se primi u bližem vremenskom periodu – istakla je ranije ona.

Rusija prva registrovala vakcinu

Prva vakcina protiv korona virusa u svetu koja je registrovana 11. avgusta nazvana je „Sputnjik 5“ i na bazi je adenovirusa. Za nju je već određena i cena i za međunarodno tržište biće u početku najmanje 10 dolara za dve doze.

Nakon što su stigle vesti iz Rusije o vakcini, oglasili su se i naši stručnjaci te izneli svoje mišljenje o ovom podvigu.

Jedan od najpoznatijih srpskih virusologa Ana Gligić izjavila je da su ruski naučnici jako dobri stručnjaci i da je vakcina protiv korona virusa sigurno bezbedna.

Ona je tada za „Blic“ istakla da je vrlo dobro što su Rusi koristili „umrtvljen“ adenovirus. Kako je rekla, ceo svet ima adenoviruse u populaciji, te bi bilo problematično da su koristili živ adenovirus.

– Oni su uzeli adenovirus koji je nosilac i neće izazvati bolest, a na njega su ugradili onaj deo sadašnje korone koji će dati imunitet. Reč je o samo jednoj karici nukleinske kiseline koja daje imunitet. Ruski naučnici su jako dobri stručnjaci i vakcina je sigurno bezbedna – smatra dr Gliglić i dodaje da bi se vakcinisala ruskom vakcinom.

Klinička ispitivanja pokrenuta su polovinom juna i svih 38 dobrovoljaca je razvilo imunitet na virus korona, a nuspojava nije bilo. Međutim, pojedini stručnjaci izrazili su sumnju u efikasnost vakcine jer je premali uzorak dobrovoljaca.

– Bitno je da se uzme reprezentativan uzorak i Rusi su to dobro uradili. Kada se testira na hiljadama ljudi, tu su greške neizbežne i 30 odsto je tad sigurno lažno pozitivno ili negativno. Ne sumnjam da su ruski stručnjaci testirali vakcinu i na sebi – ukazala je dr Gligić.

Sa druge strane, epidemiologa dr Zorana Radovanovića je vest o vakcini iznenadila i smatra da je to hrabar potez.

– Loša strana ruske vakcine bi bila ako su omanuli i ako se prikaže da vakcina nosi neočekivane rizike. To bi bio udarac za sve ostale, jer bi se u populaciji stvorio otpor i mnogo veća opreznost i zakonodavci bi bili oprezniji – smatra epidemiolog Zoran Radovanović.

On je dodao i da je to „marketinški interesantno“.

– Postignut je cilj, ceo svet priča o vakcini, a oni vole da budu prvi. Ima stratešku dimenziju, uvereni su u uspeh vakcine mada su je testirali na samo 38 ljudi, očekivalo se da taj broj bude višestruko veći – rekao je ranije.

Posle Sputnjika 5, sprema se i „Vektorova“ vakcina

Prva faza kliničkih testiranja druge ruske vakcine protiv virusa korona centra „Vektor“ pokazala je da je ona potpuno bezbedna, da stabilno reaguje na mutaciju virusa i da najmanje šest meseci štiti od korone.

Direktor Ođeljenja za zoonotske infekcije i grip Državnog naučnog centra za virologiju i biotehnologiju „Vektor“ Aleksandar Rižakov ističe da ova vakcina „ne stvara doživotni imunitet što je dobro, jer se ne prave nikakve promene za celi život“.

On precizira da „Vektorova“ vakcina nema ograničenja za revakcinaciju.

– Trenutno možemo biti mirni, a mislim i da će tako biti i u budućnosti, jer ova vakcina prilično stabilno reaguje na mutacije virusa – naglašava Rižakov.

Kada dođe do završne treće faze, biće testirano najmanje 3.000 dobrovoljaca.

Rusija je prva zvanično registrovala vakcinu protiv korona virusa, a u toj trci veliki konkurent je i Kina koja testira 11 vakcina.

Kineske vakcine u upotrebi već u novembru?

Kineski ministar nauke i tehnologije Vang Žiđang rekao je ranije da se sprovode klinička testiranja 11 vakcina, a da su četiri vakcine već ušle u treću fazu testiranja.

Tri vakcine razvija odeljenje državnog kineskog farmaceutskog giganta Sinofarm i Sinovak Bajotek u okviru državnog programa, dok četvrtu razvija Kan-Sino Bajolodžiks i njena upotreba u kineskoj vojsci odobrena je u junu.

Kako je rekla ekspert kineskog centra za Kontrolu i sprečavanje bolesti Vu Guižen vakcine protiv korona virusa koje se razvijaju u Kini mogle bi da budu spremne za upotrebu već u novembru.

Tako je kineska kompanija „CanSino Biologics“ razvila vakcinu zasnovanu na adenovirusu Ad5 u saradnji sa kineskom Vojnomedicinskom akademijom. U maju su objavili obećavajuće rezultate faze 1, a tvrdi se da je faza 2 pokazala (mada ti rezultati još nisu objavljeni) da vakcina pokreće snažan odgovor imunog sistema kod ljudi. Kineska vojska je 25. juna odobrila vakcinu na godinu dana kao „specijalno neophodan lek“. CanSino još nije objavio da li će vakcinacija ovom vakcinom biti obavezna ili opciona za kineske vojnike.

Sa druge strane privatna kineska kompanija Sinovac Biotech testira neaktivnu vakcinu zvanu CoronaVac. U julu je objavljeno da su faze 1 i 2 na 743 dobrovoljca pokazale da nema ozbiljnih sporednih efekata i da proizvodi reakciju imunog sistema kod ljudi. Sinovac je pokrenuo fazu 3 u Brazilu u julu i trenutno gradi postrojenje za proizvodnju 100 miliona doza godišnje.

Govoreći o kineskoj vakcini, epidemiolog dr Predrag Kon je naveo da pretpostavlja da se radi o problemu iz pravne oblasti, te da postoje vrlo jasne procedure oko toga kako se određena vakcina nabavlja.

– Mi imamo vrlo jasan zakon o lekovima i medicinskim sredstvima i vrlo je važno da se ovo na neki način pravovremeno odradi. Zemlja koja hoće da registruje bilo koji medicinski preparat, u ovom slučaju vakcinu, prvo se javlja takvoj agenciji. Siguran sam da je Agencija na lekove upućena u sve. Pretpostavljam da je problem sa kineskom vakcinom u pravnoj oblasti – istakao je Kon za N1.

Nastavljeno ispitivanje oksfordske vakcine

Završna klinička ispitivanja vakcine protiv korona virusa, koju su razvili „Astra Zeneka“ i Univerzitet Oksford, obustavljena je ranije nakon što je učesnik ispitivanja imao neželjenu reakciju.

Dobrovoljac zbog koga je ispitivanje obustavljeno navodno je počeo da pati od neuroloških simptoma povezanih sa retkim upalnim poremećajem kičme nazvanim transverzalni mijelitis.

Međutim, nezavisno telo sprovelo je hitnu istragu tog slučaja, a ispitivanje vakcine je potom nastavljeno.

Kako je saopšteno iz Univerziteta Oksford, nezavisna istraga je završena i sledeći preporuke britanske regulatorne agencije za medicinske proizvode MHRA, ispitivanja su nastavljena na svim lokacijama na kojima su i ranije vršena.

I ako bi se na „prvu loptu“ reklo da obustava testiranja ove vakcine izaziva nepoverenje, ako se pogleda sa druge strane, to je zapravo i dobra vest.

Istraživanje jeste bilo prekinuto ali to znači da su se detaljno dalje analizirali sastavi vakcine, dodatno se radi daljem usavršavanju kako bi na kraju vakcina bila što bolja i pouzdanija.

O ranijoj obustavi testiranja oksfordske vakcine govorio je i dr Janković.

– Govori se da su vakcine štetnije od bolesti, to nikada nije tačno pa neće biti tačno ni sada. Kada se bilo kome desi nešto što se zove neželjeni događaj, pogorša se stanje ne procenjuje se odmah da li ima veze sa vakcinom nego se prvo obustavlja testiranje, pa se rade procene. Može da se desi bilo šta nezavisno za istraživanje. Tim koji vodi studije je konstatovao da nema veze sa vakcinom pa se istrtaživanje nastavilo – rekao je ranije Janković.

„Trampova vakcina“

Baš kao i Kina, Rusija i Velika Britanija, svoju ulogu u spašavanju sveta ima i Amerika, te se i tamošnji naučnici bore za vakcinu koja je od životnog značaja.

Izvor Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *