RODITELJI U PANICI Opasni virus vlada u vrtićima, jedno dete obolelo

Prostorije državnog vrtića „Kolibri“ dezinfikovane su nakon što je potvrđeno da jedan dečak boluje od virusnog meningitisa, pa iako nadležni uveravaju da nema opasnosti po druge mališane, roditelji su u strahu.

Kako su za beogradske medije potvrdili iz Univerzitetskog kliničkog centra RS, dečak predškolskog uzrasta hospitalizovan je prošlog petka u Kliniku za infektivne bolesti.

Dijagnostičkim procedurama postavljena je dijagnoza seroznog meningitisa. Dečak se oseća dobro i u toku ove nedelje planiran je otpust iz bolnice.Terapija je simptomatska, a opasnosti po osobe i decu koji su bili u kontaktu sa dečakom nema – pojasnila je načelnica Klinike Antonija Verhaz.

Loading...

U Centru za predškolsko vaspitanje i obrazovanje rekli su da oboleli dečak uzrasta oko 6 godina ide u obdanište u Lazarevu u grupu u kojoj ima do 30 dece. Direktorka Jelena Kurtinović ističe da su odmah dezinfikovali prostorije u vrtiću, zamenili posteljinu, te da nema bojazni po drugu decu.

-Ne postoji indikacija da bi bolest mogla da se proširi, niti potrebe da se daje preventivna terapija drugoj deci, kao kod bakterijskog meningitisa koji je mnogo opasniji i kakav smo slučaj imali prošle godine u vrtiću „Plavi čuperak“. Drago nam je da je dečak već bolje i da će, kako su nam roditelji rekli, ubrzo izaći iz bolnice – izjavila je ona.

Kurtinovićeva ističe da su ostale roditelje odmah informisali o ovom slučaju, uveravajući ih da nema mesta panici, ali da se broj dece od početka sedmice ipak smanjio.

-Roditelji su se prilično uspaničili i pitaju nas da li je sve bezbedno za boravak mališana, razgovarala sam i sa onima koji su rekli da upravo zbog ovog slučaja ne dovode decu u vrtić da ih uverim da je sve u redu – rekla je Kurtinovićeva, pojašnjavajući da nije bilo potrebe da alarmiraju javnost, jer je reč o sporadičnom slučaju.

Uveravanja nadležnih, ipak nisu umirila roditelje čija deca idu u vrtić „Kolibri“.

-Nije mi prijatno kada sam čula da se jedan dečak razboleo i odlučila sam da neću voditi dete cele ove sedmice u vrtić. Ne želim da rizikujem – poverila nam se jedna majka.

Roditelji još pamte slučaj od pre 5 godina, kada je zbog meningitisa, koji se razvio u meningokoknu sepsu, preminuo 4-godišnjak koji je išao u stari objekat vrtića „Kolibri“.

Meningitis je upala zaštitnih ovojnica koje obavijaju mozak i leđnu moždinu. Iz banjalučkog Doma zdravlja pojasnili su da se bakterijski meningitis češće pojavljuje zimi i početkom proleća, a virusni, koji obično prolazi bez komplikacija- leti ili u ranu jesen.

-Virusni meningitisi uglavnom su lakšeg toka, a oboleli se oporave za sedam do deset dana bez specifičnog lečenja. Zavisno od uzročnika, može se preneti kapljičnim putem, bakterijski, ali i zagađenom hranom, vodom, preko prljavih ruku ili ubodom insekata – precizirala je epidemilog Mirela Kasabašić.

Dodaje da bakterijski meningitis može ostaviti posledice poput oštećenja sluha, vida, epileptičnih napada, a moguća su i oštećenja tkiva, organa i smrt. Kako bi se smanjila mogućnost zaraze, Kasabašićeva savetuje često pranje ruku, izbegavanje ljubljenja, grljenja ili deljenja pribora za jelo sa obolelima, te redovno čišćenje igračaka, kvaka i mobilnih telefona.

Simptomi meningitisa su: povišena temperatura, glavobolja, bol u zglobovima, osećaj slabosti, mučnina i povraćanje. Uz jaku glavobolju javlja se i osetljivost na svetlost, dezorijentisanost i poremećaj svesti, te ponekad osip po telu. Najupečatljiviji simptom jeste ukočenost vrata, kada osoba ne može bradom dodirnuti prsa.

Post Author: Kragujevčani

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *