Revolucionarno otkriće: Naučnici osmislili implant koji lek dostavlja direktno u mozak i pomaže u lečenju mnogih opakih bolesti

Naučnici su došli do revolucionarnog otkrića koje bi moglo da pomogne u lečenju neuroloških bolesti, moždanih udara i raka

Foto: Pixabay

Verovali ili ne, naučnici su otkrili implant koji lek dovodi direktno u mozak, što znači da će od sada biti moguće izlečiti neke od najstrašnijih bolesti današnjice. Evo kako je to moguće.

Naime, radi se o implantatu ugrađenom u mozak koji bi poboljšao unos lekova u ključni organ čovečjeg tela.

Loading...

U istraživanju su učestvovale osobe sa Parkinsonovom bolešću kojima je ugrađen implant koji dostavlja lekove direktno u mozak kroz otvor sa strane glave. Takva naprava se koristi za slanje prirodno prisutnog proteina za koji se naučnici nadaju da bi mogao da pomogne u obnovi ćelija koje je bolest oštetila u zahvaćenom delu mozga.

To bi dalo nadu pacijentima koji boluju od Parkinsonove bolesti.

Delotvornost takvog načina dostave lekova uslovljava činjenicu da bi to moglo da bude rešenje za nove načine lečenja tumora mozga, moždanih udara i drugih degenerativnih stanja.  Ova naprava bi omogućila da se potrebni protein pošalju u zahvaćeni deo mozga s velikom preciznošću.

U sklopu ove studije 41 osoba je prošla operaciju kako bi im se četiri cevčice ugradile u mozak. Istraživanje je sprovedeno u saradnji s Britanskim zdravstvenim sistemom.

Foto: Pixabay.com / Naučnici su otkrili „drugi mozak“

Polovina pacijenata koji su učestvovali u istraživanju primili su mesečnu dozu lekova, dok je druga polovina ispitanika primila placebo. Kod pripadnika obe grupe pokazalo se poboljšanje kada je reč o simptomima, a posebno kod onih koji su primili prave lekove.

Nakon 18 meseci, kad su svi pacijenti primili dozu proteina, obe grupe su pokazale umerena do znatna poboljšanja simptoma. Mnogi od njih su postali pokretljiviji i počeli su da se bave aktivnostima poput biciklizma.

– Ipak, skeneri mozga pacijenata koji su primili potrebne proteine pokazali su da se već nakon prve faze lečenja dogodilo znatno poboljšanje – tvrde naučnici.

Dr Alan Vonističe da je ovim pacijentima bolest dijagnostikovana osam godina pre početka ovakvog lečenja.

– Snimci su pokazali da se lek, nakon što je stigao u mozak, povezao s ciljem, dopaminskim živčanim završecima, i čini se da pomaže oštećenim ćelijama u regeneraciji ili biološkom odgovoru – kaže Von i dodaje da je ovakvo poboljšanje nešto što pre nije bilo viđeno u ispitivanjima za lečenje Parkinsonove bolesti.

Novi implanti u mozgu sadrže hemikalije koje blokiraju „moždanu oluju“ Foto: Pixabay.com

Dr Von ističe da postoji mogućnost da bi pacijenti reagovali još bolje u slučaju veće doze lekova, ili da je lečenje počelo u ranijoj fazi bolesti.

Profesor Stiven Žil, neurohirurg koji je dizajnirao ove implantate, kaže da je ovo prvi put da su oni korišćeni u ovakvoj vrsti lečenja. Veruje da bi takva tehnologija mogla da bude korišćena i u lečenju tumora na mozgu, za hemoterapije, kao i za testiranje novih lekova za pacijente koji boluju od Alchajmerove bolesti kao i onih koji su pretrpeli moždani udar.

– Pokazalo se da možemo na siguran način da umetnemo lekove direktno u mozak pacijenata uz pomoć ovog malenog implanta koji se ugrađuje kroz kožu iza uva – kaže Žil.

(Telegraf.rs / jutarnji.hr)

Post Author: Kragujevčani

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *