Revolucionarni lek protiv starenja može pomoći da živite do 150 godina – a njegovi tvorci tvrde da će koštati gotovo ništa

Naučnici kažu da se pilule mogu naći u prodaju u narednih pet godina i da će koštati koliko i jedna kafa

lekovi
Revolucionarni lek protiv starenja može pomoći da živite do 150 godina Foto: Pixabay.com

Nova i potencijalno revolucionarna tableta protiv starenja može pomoći da produžite svoj životni vek do 150 godina tako što regeneriše organe. Proces, koji je razvio istraživački tim sa Univerziteta u Novom Velsu, uključuje reprogramiranje ćelija koje bi omogućile ljudima da regenerišu organe. Organizator istraživanja, dr Dejvid Sinkler veruje da bi proces mogao pomoći pacijentima koji pate od paralize da ponovo počnu da se kreću.

Istraživači su sproveli testove na miševima koji su se pokazali kao uspešni. Naučnici su miševima povećali životni vek za najmanje 10 odsto ukupnog životnog veka. Ovakva istraživanja na ljudima bi mogla da počnu već u 2020. godini.

Dr Dejvid Sinkler kaže da su slične pilule, koje su već probane na ljudima, imale niz pozitivnih efekata, uključujući smanjenje gubitka kose zbog starenja, kao i povećanje metabolizma kod starijih pacijenata.

Loading...

Proces uključuje reprogramiranje ćelija koje bi omogućile ljudima da regenerišu organe Foto: Pixabay.com

Možda je jedan od najupečatljivijih aspekata novog leka njegova cena. Sinkler i njegov tim kažu da se pilule mogu naći u prodaju u narednih pet godina i da će koštati koliko i jedna kafa.

Uprkos fantastičnim ranim rezultatima, Sinkler je upozorio javnost da čeka na rezultate istraživanja dejstva leka na ljudima.

– Ne preporučujemo ljudima da uzimaju NAD lekove jer još nisu formalno testirani. – kaže dr Sinkler.

Pilule se mogu naći u prodaju u narednih pet godina i dakoštaće koliko i jedna kafa Foto: Pixabay.com

NAD se odnosi na molekul nikotinamid adenin dinukleotid, hemikaliju koja se već koristi za lečenje Parkinsonove bolesti. Sinkler tvrdi da iako istraživanja na ljudima mogu trajati još dve godine, ima pozitivnih rezultate od pilula koje je Sinkler već isprobao na sebi i svom ocu. Sinkler tvrdi da je svoje biološko doba smanjio za 24 godine, dok se njegov 79-godišnji otac oseća bolje nego ikad. Sinkler tvrdi i da je njegova snaja, koju je pogodila menopauzu, postala plodna nakon upotrebe ovih tableta.

Po svemu sudeći, rezultati korišćenja NAD molekula i pilula za podmlađivanje zvuče suviše dobri da bi bili istiniti, ali Sinkler tvrdi da je samo pitanje vremena kada će šira javnost početi da ih koristi. Međutim, nikakvi dugoročni efekti pilula još nisu procenjeni, jer nije bilo kliničkih ispitivanja.

Čak i tako, ako istraživanje bude uspešno, molekul NAD-a koji je sastavni deo pilula za podmlađivanje bi mogao da postane najveće naučno otkriće ovog veka, a možda i jedno od najvažnijih naučnih otkrića svih vremena.

Izvor: Telegraf.rs / Izvor: inquisitr.com

Post Author: Kragujevčani

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *