Razrešena MISTERIJA CRNOG PRAHA koji je padao u Smederevu, još se ispituje da li je OPASAN PO LJUDE (VIDEO)

Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan obelodanio je da nadležni ispituju šta se pre nekoliko dana desilo u Železari „Smederevo“ nakon dojave građana da je grad prekriven misterioznim crnim prahom i najavio je mogućnost podnošenja prijava.

Trivan je naveo da je država reagovala po dojavi građana i da je utvrđeno da crni prah potiče od specifične rude – siderit čija su svojstva takva da se njenim pomeranjem stvara prašina koju je vetar razneo.

Neverovatne slike iz Smedereva
Neverovatne slike iz Smedereva
FOTO: POKRET „TVRĐAVA“ / PRIVATNA ARHIVA

– Železara u Smederevu je važna, hrani hiljade ljudi, ali svako mora da poštuje propise države Srbije, uz već dovoljno visok stepen tolerancije koju naši građani imaju u takvim sredinama, ali ta tolerancija ima granice. Istražujemo šta se desilo, možemo da podnesemo prekršajne prijave, prijave za privredni prestup, ali i krivične prijave – rekao je Trivan za „Sputnjik“.

Loading...
Železara Smederevo
Železara Smederevo
FOTO: NENAD PAVLOVIĆ / RAS SRBIJA

On je naglasio da će odgovor na pitanje da li je ovo moglo ugroziti zdravlje stanovništva dati medicinski stručnjaci.

– Republički inspektor je odmah reagovao, reč je o neposrednoj opasnosti po zdravlje ljudi. Doneto je rešenje kojim je inspektor privremeno zabranio odlaganje rude do ispunjavanja uslova koje moraju da obezbede da bi se rasejavanje zaustavilo – rekao je Trivan.

Crni prah iz Železare padao je na Smederevo i okolinu u sredu tokom cele noći, prekrio je kuće, dvorišta i useve. Snimak ove neobične pojave objavilo je Udruženje građana „Pokret Tvrđava“, nakon čega je pokrenuta istraga.

– Desila se katastrofalna havarija koja do sada nije zabeležena u Radincu, Vranovu i okolnim smederevskim selima, a i u samom centru se moglo videti. Dogodio se akt ekološkog terorizma – saopštili su iz ovog pokreta.

Kinezi preuzeli železaru 2016.

Železaru u Smederevu koja je bila u veoma teškom stanju 2016. godine preuzeli su Kinezi, firma Hestil“, odnosno HBIS.

Veoma brzo oni su uspeli da ožive proizvodnju, zabeleže dobre rezultate, sve do ove godine kada su zbog pandemije korone i slabe potražnje za čelikom morali da ugase jednu peć.

Izvor: Blic

Post Author: Kragujevčani

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *