RADE I BEZ DANA ODMORA: Ministar Lončar u Kragujevcu sa herojima iz CRVENIH KOVID ZONA (FOTO)

U Kragujevcu je danas održan prijem za zdravstvene radnike iz tog grada, Novog Pazara, Kraljeva i Čačka.

Njima je ministar zdravlja Zlatibor Lončar zahvalio na svemu što čine u borbi protiv epidemije koronavirusa.

Lončar je naveo da u Srbiji trenutno ima oko 8. 000 aktivnih slučajeva, od kojih je oko 2. 000 na bolničkom lečenju, a među njima su trenutno 364 zaražena zdravstvena radnika, od kojih je 28 hospitalitzovano.

Loading...
Foto:Tanjung

To je, dodao je, manje nego početkom prošle nedelje, kada je više od 600 zdravstvenih radnika bilo pozitivno i mnogo više njih bilo na bolničkom lečenju.

Istakao je da su zdravstveni radnici naši junaci i da se na osnovu ovih podataka može videti koliko oni rade.

„Neki od njih rade bez dana odmora. Pojedini su pokušali da rade u toj opremi u kojoj oni rade svaki dan, ali nisu izdržali ni dva-tri sata i to ne da leče, nego da rade neke druge poslove. Posle dva-tri sata su padali u nesvest, nije im bilo dobro i slično“, rekao je Lončar.

Anesteziolog Katarina Pavlović iz Kliničkog centra Kragujevac rekla je da su radili i da će nastaviti da rade vredno i predani, sa puno empatije i nade.

Ona je pozvala sve da budu odgovorni i poštuju uvedene mere jer je, kako je istakla, mnogo lakše prevenirati, nego lečiti.

Medicinska sestra u Opštoj bolnici u Čačku Ivana Logvinov kaže da su se trudili da pacijentima ukažu maksimalnu zdravstvenu negu.

„Dali smo sve od sebe da pacijenti ozdrave. Bilo je svega – suza, straha, radosti, solidarnosti…Umorni smo i iscrpljeni, ali daćemo sve od sebe da budemo istrajni do kraja“, rekla je ona.

Infektolog iz Kraljeva Zorica Kostić je rekla da je jedno vreme bila na ispomoći kolegama s Infektivne klinike u Beogradu, kao i u Novom Pazaru.

Po povratku iz Novog Pazara su, dodala je, formirali kovid-bolnicu u Kraljevu.

„Od početka marta smo imali pozitivne pacijente i infektivno odeljenje je aktivno učestvovalo u zbrinjavanju i lečenju takvih pacijenata, naravno uz pomoć tercijarnih zdravstvenih ustanova, a sada smo bili prinuđeni zbog masovnosti obololelih i velikog broja srednje teških i vrlo teških pacijenata formiramo našu intenzivnu jedinicu i napravimo kovid bolnicu u Kraljevu“, rekla je Kostićeva.

Maksimalno smo se trudili, kaže, i smatra da su građanima Kraljeva uspeli da pruže adekvatnu pomoć.

Glavna sestra pneumofiziološkog odeljenja Opšte bolnice Novi Pazar Snežana Jeremić je, u ime svih svojih kolega, zahvalila svim zdravstvenim radnicima koji su došli iz drugih gradova u Novi Pazar da im pomognu kada je bilo najteže.

„U jednom trenutku u bolnici u Novom Pazaru bilo je više od 390 bolesnika. Hvala svima, hvala državi, predsedniku Alekdandru Vučiću i Ministarstvu zdravlja što su obezbedili sva potrebna sredstva za naš rad i lečenje bolesnika, a hvala i svim donatorima“, rekla je Jeremićeva.

Izvor: Tanjung

Post Author: Kragujevčani

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *