PUTIN IMA NOVU LISTU ZA ODSTREL Obaveštajac upozorio jednu od šest meta, ruski predsednik pretio: „Niko se ne može sakriti od nas“

Spread the love

Ruski predsednik Vladimir Putin sastavio je “listu za smaknuće” a šest meta sa nje živi u Velikoj Britaniji, piše “San”.

Neimenovani ruski obaveštajni zvaničnik navodno je upozorio jednu od meta da Putin planira “kampanju ubistava” u postpandemijskom periodu, i da je rekao:

– Nijedan ološ se ne može sakriti od nas.

Ruski agenti su unazad bili optuženi za pokušaj ubistva bivšeg KGB špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije “novičokom” u Solsberiju u Britaniji 2018. “San” navodi da je Kremlj verovatno naručio i ubistvo špijuna Aleksandra Litvinjenka u Londonu 2006. radioaktivnim polonijumom.

Ali, sad još nekoliko Rusa koji žive u Britaniji na Putinovoj meti, kako piše “Miror” u pitanju su Vladimir Ašurkov, Mihail Hodorkovski, Jevgenij Čičvarkin i Boris Karpičkov. Na listi su i dugogodišnji neprijatelj Kremlja Bil Brauder, Britanac rođen u Americi, i Kristofer Stil, bivši agent MI6, koji je 2017 identifikovan kao autor “prljavog dosijea” u kojem se navodi da je Rusija sakupila bazu podataka kompromitujućih informacija o Donaldu Trampu.

Vladimir Ašurkov (49) bio je primoran da siđe sa funkcije investicionog bankara u Rusiji zbog veza sa liderom tamošnje opozicije Aleksejem Navaljnim, čiju Antikorupcionu fondaciju sada predvodi.

Navaljni je i sam bio na meti “novičoka” i uhapšen je kad se vratio u Moskvu sa lečenja u Nemačkoj, što je podstaklo na velike proteste u Rusiji.

Ašurkov, koji je dobio azil 2015, rekao je “Miroru” da se nada da britanske vlasti rade na tome da spreče bilo kakve pokušaje ubistva.

– Ne sumnjam da su ruske bezbednosne službe sposobne za egzekucije bilo gde u svetu. U Britaniji ima najmanje 10 neobjašnjenih smrti. Osećam se bezbednije na ulicama Londona nego u Moskvi, ali ništa vam ne može potpuno garantovati bezbednost – rekao je Ašurkov.

Mihail Hodorkovski, drugi sa liste, jeste 57-godišnji sibirski naftaški milijarder koji sada živi u egzilu u Londonu. On je proveo osam godina u zatvoru zbog optuže za prevaru 2003. Organizacija za ljudska prava “Amnesti internešenel” ga je proglasila političkim zatvorenikom, a oslobođen je 2014.

– Ako Putin želi da me ubije, neće mi pomoći nikakvi telohranitelji. Ja sam dobro poznat protivnik Putina – rekao je Hodorkovski.

Bil Brauder, još jedan sa navodne liste, postao je kako piše “San” trn u Putinovom oku nakon što je pokušao da izloži “pljačku” svojih investicija u zemlji od strane koruptivnih zvaničnika.

– Ovo treba da se uzme veoma ozbiljno. Putin je pokušao da ubije Navaljnija “novičokom” i svako sa njegove liste smaknuća, uključujući mene, mora preduzeti mere opreza. Putin nije ograničen bilo kakvim moralnim ili geografskim granicama – istakao je Brauder.

Boris Karpičkov (62), takođe je bivši špijun koji je pobegao u Britaniju, gde je stigao 1998. sa dva kofera. Preživeo je dva pokušaja trovanja kad je bio u poseti Novom Zelandu. On kaže da Putinove mete, poput njega, žele da vide svoje ime u javnosti “jer je to jedini način da ostanu žive”.

– Teže je Putinu da poriče odgovornost ako je jedan od nas ubijen – kaže Karpičkov.

Milijarder Jevgenij Čičvarkin (46) obogatio se nakon što je osnovao najveći maloprodajni lanac mobilnih telefona “Jevroset”. On je navodno platio Navaljnovo lečenje, a sada vodi prodavnicu vina u centru Londona “Hedonizam vajns”, gde flaša može da košta do 120.000 funti.

Stil i Čičvarkin nisu komentarisali navode o listi za odstrel. “San” navodi da je jedna od šest osoba sa liste dobila detalje o Putinovim namerama od strane neimenovanog ruskog obaveštajca. Isti agent je navodno upozorio da je Skripalj bio na meti ubistva i da je Putin rekao:

– Mi imamo dugu ruku. Nijedan ološ se ne može sakriti od nas.

– Hoće da te potpuno ućutkaju. Preduzmi mere, brzo promeni svoje mesto stanovanja, bar privremeno – upozorio je neimenovani izvor jednu od meta, kako prenosi “San”.

Izvor Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *