Prvi put u Srbiji lekari VMA pacijentu napravili jezik od dela natkolenice, operacija trajala 10 sati

Spread the love

Operacija je urađena kod pacijenta S.K, starosti 51 godinu, obolelog od karcinoma dela usne duplje i jezika

U Vojnomedicinskoj akademiji urađena je, prvi put u Srbiji, mikrohirurška rekonstrukcija jezika i poda usne duplje slobodnim ALT (Anterolateral thigh flap) režnjem – režnjem sa prednje spoljašnje strane natkolenice.

Sve što žene moraju da znaju o bolesti koja ubija više od raka – a svaka je izložena riziku
Ova zahtevna hirurška metoda sada je urađena prvi put u Srbiji multidisciplinarnim pristupom po čemu je Vojnomedicinska akademija prepoznatljiva.

ALT režanj u svetu se smatra zlatnim standardom za lečenje ovog onkološkog defekta i predstavljanajviše domete rekonstruktivne hirurgije čije su prednosti minimalno oštećenje donorske regije, dobar estetski i funkcionalni rezultat, kao i brz oporavak pacijenata, navodi se u saopštenju VMA.

Zamenili su ceo jezik i pod usne duplje Foto-ilustracija: Pixabay

Operacija je urađena kod pacijenta S.K, starosti 51 godinu, obolelog od planocelularnog karcinoma poda usne duplje i jezika.

Usled velikog defekta nastalog nakon uklanjanja tumorskih promena, bilo je potrebno odgovarajućim vaskularizovanim tkivima sa drugih delova tela uspostaviti funkcije žvakanja hrane, gutanja, disanja, govora.

Opsežnu onkološku hirurgiju uklanjanja tumorskog tkiva uradio je hirurški tim Klinike za maksilofacijalnu hirurgiju VMA.

Urađene su disekcije vrata s desne i leve strane, uklonjeni limfni čvorovi, kao i resekcija centralnog dela donje vilice, koja je na kraju operacije spojena i učvršćena titanijumskim pločicama i šrafovima, a nakon toga je ekscidirana tumorska promena.

Hirurški tim VMA bio je uspešan Foto: David Pužado

Kako standardne metode nisu bile adekvatne za rekonstrukciju zaostalog defekta veličine dve trećine jezika i dve trećine usne duplje, odlučeno je da mikrohirurški tim Klinike za plastičnu hirurgiju i opekotine VMA upotrebi ALT slobodni režanj sa gornjeg spoljašnjeg dela natkolenice.

Tzv. fasciokutani perforator režanj dimenzija 14x7cm odignut je na krvnim sudovima dijametra 1.6mm, a zatim mikrohirurškom tehnikom anastomoziran (povezan) na krvne sudove u predelu vrata (arteriju i venu facijalis).

Operacija u trajanju od oko 10 sati izvedena je angažovanjem velikog broja medicinskog osoblja VMA.

Iz Klinike za maksilofacijalnu hirurgiju učestvovali su prof. dr Srboljub Stošić, dr Saša Jović, dr Marko Brkić, dr Milena Borilović, iz Klinike za plastičnu hirurgiju major dr Nikola Ostojić, dr Ana Malivuković i iz Klinike za anesteziologiju i intenzivnu terapiju dr Uroš Petrović, kao i instrumentarke Dragana Vuković, Marina Milošević i Brankica Makragić.

Pacijent je dobro i uspešno se oporavlja.

Izvor: Telegraf.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *