PROTEST „1 OD 5 MILIONA“ U BEOGRADU Građani potpisivali Sporazum sa narodom, zapaljene baklje ispred Skupštine (VIDEO/FOTO)

Jedanaesti protest „1 od 5 miliona“ održan je večeras u Beogradu. Među okupljenima deljen je Sporazum sa narodom, koji je ranije usvojila opozicija, pa su zainteresovani građani mogli da uzmu i potpišu primerak.

Ugovor sa narodom
Ugovor sa narodom –
FOTO: RAS SRbija

Protest je počeo okupljanjem na Platou ispred Filozofskog fakulteta, a nakon obraćanja, protestna kolona krenula je u šetnju centralnim gradskim ulicama.

Terazijama, stigli su do Predsedništva Srbije gde su trakama na kojima piše „1od5 miliona“ oblepili prozore, a zatim nastavili ka Skupštini Srbije.

Loading...

Tu su na trotoaru ostavili kutije u koje građani mogu da ostave potpisani primerak Sporazuma, a potom su ispred zgrade Parlamenta raširili zastave sa natpisima „Počelo je“ i „1od5 miliona“.


FOTO: RAS SRBIJA

Ispred Skupštine su zapalili i baklje, a obratila se Jelena Anasonović, jedna od organizatorki protesta.

– Već 11 subota šetamo zajedno protiv svega što ne valja u ovoj državi. Ovo što se dešava na ulicama Srbije je budućnost Srbije. Vidimo se sledeće subote – rekla je ona.

Pre početka šetnje, građanima se prvo obratio novinar Srđan Škoro.

Srđan Škoro
Srđan Škoro


FOTO: M.MITROVIĆ / RAS SRBIJA– Dobro veče probuđeni Beograde. Večeras šetamo 11. put. Ustala je cela Srbija, dan se produžio, nas je sve više. Dosta nam je lažnih misija i vrhovnih komadanata. Hoćemo normalne ljude koji će da rade ono za šta ih mi plaćamo. Zato smo tražili da nam opozicija predloži kako ćemo da ih kontrolišemo, kako ćemo da ih smenimo…Sada je pred nama je sporazum sa narodom u kome, između ostalog, stoji obećanje da će oni biti službenici naroda, a ne vlast… – rekao je Škoro, koji je potom pročitao Sporazum sa narodom, a potom i potpisao jedan primerak istog.

On je rekao da tim dokumentom opozicija garantuje da će nastaviti borbu za poštene izbore i slobodne medije, ali da neće učestvovati u izborima koji bi se održavali pod sadašnjim uslovima.


FOTO: M.MITROVIĆ / RAS SRBIJA

Advokat Božo Prelević naveo je da Srbija mora da vrati moral, profesionalnost i institucije.

– Građanska odgovornost nam nalaže da ne smemo da ostanemo ostati zaglavljeni u generacijskim neuspesima i čekati da neko drugi pospremi našu kuću. Mi samo hoćemo da se apsolutni vladari naših života i sloboda ne vrate nikada više ni u jednom obliku – naveo je on i dodao:

Božo Prelević
Božo Prelević


FOTO: P. DIMITRIJEVIĆ / RAS SRBIJA

– Zato su sloboda, istina, pravda minimum od kog nećemo odustati. Predlažem da se formira nezavisno telo sastavljeno od stručnjaka koje bi bilo spona između naroda i opozicije i koje bi revidiralo Sporazum sa narodom i povezalo zahteve svih ostalih gradova. Srbija je ustala, ili oni ili mi!


FOTO: RAS SRBIJA

Građanima se obratio i predstavnik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović.

– Srbija je postala mesto roditelji sa decom komuniciraju pitem skajpa, a bake i dete upoznaju unuke putem ekrana, jer svi odlaze. Mi želimo zemlju u kojoj niko neće biti degradiran zbog svoje političke opcije i zato se moramo svi boriti zajedno. Iako između nas ovde postoje razlike, svi se zalažemo za nešto sveto: slobodu, život i vladavinu prava. Zato simbol naših protesta nisu vešala već ustav koji oni gaze – rekao je on.


FOTO: RAS SRBIJA

Nogo ponovo sa vešalima

Poslanik Dveri Srđan Nogo ponovo se pojavio na protestu sa maketom vešala.

Srđan Nogo na protestu
Srđan Nogo na protestu


FOTO: RAS SRBIJA

Podsetimo,on je to uradio i prošle subote.

Kako su krenuli protesti?

Podsetimo, prvi građanski protest održan je 30. novembra u Kruševcu, nekoliko dana nakon što je lider Levice Srbije Borko Stefanović napadnut pre održavanja tribine u tom gradu.

Dan nakon napada, Stefanović je na konferenciji za novinare pokazao svoju košulju okrvavljenu u pomenutom napadu, pa je prva protestna u Kruševcu održana upravo pod nazivom „Stop krvavim košuljama“.

Nedelju dana kasnije, 8. decembra, šetnja je po prvi put organizovana i u Beogradu. Od tada, građani svake subote šetaju centralnim gradskim ulicama, a jedini izuzetak je bio 16. januar, sreda, kada je, na godišnjicu ubistva organizovana šetnja za Olivera Ivanovića. Okupljeni su tada u tišini prošetali do Hrama Svetog Save, gde su zapalili sveće.

Na samom početku, i protest u Beogradu nosio je naziv „Stop krvavim košuljama“ da bi nakon nekoliko šetnji glavna parola postala „1 od 5 miliona“.

Organizatori protesta su formulisali i svoje zahteve, a među njima su jednako izveštavanje o svim političkim opcijama na javnom medijskom servisu, pronalazak počinilaca i nalogodavaca ubistva predsednika inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Ovim zahtevima su u međuvremenu pridodati i novi, među kojima je ostavka ministra policije Nebojše Stefanovića, direktora RTS-a Dragana Bujoševića i urednika RTS-a Nenada Lj. Stefanovića, a na protestu od pre dve sedmice, okupljeni su zahtevali da ostavku podnese ministar prosvete Mladen Šarčević.

Izvor: Blic

Post Author: Kragujevčani

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *