„PRED VAMA STOJI DEVOJČICA IZ KOLONE“ Poslanica SDSS u hrvatskom Saboru govorila o „Oluji“ i dobila aplauz (VIDEO)

„Ovih dana svi pričaju o „Oluji“. Bez obzira na to koliko o tome zaista znaju, jesu li proživeli te ratne strahote ili su ih samo posmatrali. Bez obzira na to iz kojeg su ih ugla doživeli“.

Ovim rečima poslanica SDSS-a u hrvatskom Saboru Ana Šimpraga počela je svoje izlaganje, gde je svojim kolegama i hrvatskoj javnosti ispričala svoje sećanje na akciju „Oluja“, kada je kao osmogodišnja devojčica s porodicom izbegla u Srbiju.

– Svake godine u ovo vreme, dete progovara u meni. Sećanje jedne devojčice iz kolone. Tog 4. avgusta 1995. imala sam tačno osam godina. Najednom i nebo je promenilo boju. Sparina je otežavala disanje, nije slutilo na dobro – prepričavala je Šimpraga sećanje na taj dan, prenosi Index.hr.

Loading...
Pogled sa Kninske tvrđave
Pogled sa Kninske tvrđave

Sa rancem kupljenim za drugi razred osnovne škole, priča, bila je spremna za put, „put koji nije imao ime, put koji je vodio ko zna gde“.

Kako je dodala, od Knina, do Petrovačke ulice, preko Banjaluke, a odatle bez stajanja išli su prema Srbiji gde su bili do 1999. godine.

Želja za rodnim krajem bila je, kaže, jača pa su se u Knin vratili 1999. godine „na svoj kamen, pored svoje reke, među svoje ljude“.

– Znala sam da su i moji vršnjaci Hrvati prošli patnju, strah i morali ići putem gde nije bio njihov dom. Ali sam isto tako znala da će ta ista deca s jedne i druge strane jednom sesti za isti sto i dogovoriti se da se više nijednom detetu ne ukrade detinjstvo, pravo na sreću. Mali čovek uvek bude taj koji pati, koji se ništa ne pita – rekla je ona.

Gledajući svog oca i majku, njihove žuljevite i hrapave ruke, koje su danonoćno radile u polju kako bi svoju decu izveli na pravi put znala je, kaže, da je puno važnije biti čovek nego samo Hrvat ili samo Srbin.

– Devojčica prošlost nije zaboravila. Učila je iz nje, ali budućnost joj je bila važnija i svima nama treba biti. Danas, 25 godina posle, ova devojčica iz kolone stoji pred vama. Imam samo jednu želju – gradimo društvo slobode, gradimo zajedničku budućnost – poručila je Šimpraga i dobila aplauz.

Nakon njenog izlaganja, javila se Karolina Vidović Krišto (Domovinski pokret), koja je poručila da je službeni jezik u Saboru hrvatski i ispravila reči na ekavici koje je izgovorila Šimpraga.

– U Hrvatskoj i u Hrvatskom saboru službeni jezik je hrvatski. Nije tačno nego točno, nije 4. avgust nego 4. kolovoza – rekla je Vidović Kristo kroz smeh.

Ali, pošto nije navela o kom članu poslovnika je reč, Krišto je dobila opomenu od predsedavajućeg.

Izvor: Blic

Post Author: Kragujevčani

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *