Prava istina o tome da li grip kod zdravog čoveka može izazvati srčane probleme

Ko je u najvećem riziku?

Grip ima snažan uticaj na srčane bolesnike, uglavnom zbog velikog naprezanja tela koje je pogođeno srčanom disfunkcijom.

Međutim, može li grip izazvati srčane probleme kod potpuno zdravih ljudi?

Grip je oblik teške virusne infekcije koja se prenosi sa osobe na osobu telesnim tečnostima, vazduhom i kijanjem.

Loading...

U težim slučajevima, grip može da izazove upalu pluća, što može biti fatalno po obolelog, posebno kod male dece i starijih osoba.

Upravo je to razlog što se razliuje od jednostavnih virusa.

Može li grip kod zdrave osobe izazvati srčane probleme?

Odgovor je da, ali učestalost zatajenja srca od gripa vrlo je mala. Mnogi oblici gripa mogu napasti srce i uzrokovati zatajenje srca. Neki virusi gripa (koksaki, eho, itd) mogu izazvati miokarditis tzv. infekciju srca.

Kako grip utiče na srčane bolesnike?

Najveći rizik po pacijente koji pate od srčane slabosti ili drugih kardioloških oboljenja predstavljaju infekcije prouzrokovane klicama ili virusima. Dakle, grip izazvan različitim vrstama virusa opterećuje rad srca jer virusi s jedne strane napadaju srce i slabe ga, a s druge zbog groznice i drugih propratnih faktora bolesti teraju telo da radi napornije i ispunjava veće zatheve.

Da li su pacijenti sa hroničnim srčanim problemima u većem riziku od gripa?

Da, zato što grip ima najjači uticaj na srčane bolesnike i uglavnom je posledica velikog stresa tela koje je pogođeno srčanom disfunkcijom. Srce je primorano da radi dodatni posao. Pritisak na pluća se povećava, kao i šansa za razvoj pneumonije. Dakle, začarani krug koji rezultira totalnim naprezanjem srca.

Inače, to se može dogoditi u bilo kom obliku gripa, pa je zato preporuka lekara da se visokorizična populacija vakciniše.

Izvor: T.T./Telegraf.rs)

Post Author: Kragujevčani

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *