POŽAR BUKNUO U KUĆI POD NAJVIŠIM STEPENOM ZAŠTITE DRŽAVE: U Kragujevcu gorela kuća dr Ilije Kolovića!

Danas (utorak, 29. septembar) oko 17 sati izbio je požar u kući u Ulici Svetozara Markovića broj 9, poznatijoj kao kuća dr Ilije Kolovića. Požar su gasile tri vatrogasne ekipe a jedno vreme je čitava okolina zbog požara ostala bez struje. U kući nije bilo nikoga pa nema povređenih a ovaj „slučaj” zbog toga nije ni prijavljen Hitnoj pomoći. Izgorela je unutrašnjost zdanja iz prve polovine 19. veka.

Kuća u ulici Svetozara Markovića br. 9 u Kragujevcu, poznata kao kuća dr. Ilije Kolovića, poticala je iz prve polovine 19. veka i pripadala grupi građevina nastalih u ovoj ulici tokom Miloševog doba (1818-1839). Takva zdanja materijalne ostatke arhitekture starog Kragujevca na osnovu kojih se može naslutiti izgled grada u tom periodu. Ova kuća po mišljenju stručnjaka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kragujevac bila je tipična građevina srpske čaršije, sa tremom i doksatom na prilaznoj strani, višeslivnim krovom pokrivenim ćeramidom, zidovima rađenim u bondruku i svim drugim karakteristikama vezanih za ovaj period.

Po njima najvredniji detalji zgrade su svakako bogato ornamentisani stubovi na tremu i doksatu, zatim tavanice rađene od šašovca i autentična lučna vrata na pojedinim prostorijama. Po podacima sa sajta Zavoda za zaštitu spomenika kulture ova zgrada poseduje nesumnjive arhitektonske i etnografske vrednosti, navedeno je za izgorelo zdanje na sajtu Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Loading...

Zgrada u Ulici Svetozara Markovića br. 9 u Kragujevcu utvrđena je za kulturno dobro-spomenik kulture Rešenjem Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kragujevac br. 106/1 od 5. marta1971. godine.

Fotografije N. Raus Izvor Glas Sumadije

Post Author: Kragujevčani

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *