Posle 14. decembra ništa više neće biti isto: Gospodar Kosova se oglasio na Fejsbuku

Priština, nagoveštajima da će 14. decembra formirati vojsku, nastavlja sa provokacijama, ugrožavajući mir, upozorila je danas Srpska lista

Kosovska vojska, vojska Kosova, Kosovo
Foto: Tanjug/AP

Predsednik kosovskog parlamenta, Kadri Veselji, saopštio je danas da će o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku, poslanici odlučivati 14. decembra i veruje u pozitivan ishod.

Veselji – Foto: Flickr/Estonian Foreign Ministry

Loading...

Priština, nagoveštajima da će 14. decembra formirati vojsku, nastavlja sa provokacijama, ugrožavajući mir, upozorila je danas Srpska lista, ističući da njeni poslanici to neće nikada podržati.

– U danu kada u Prištinu dolazi evropski komesar Johanes Han, kako bi se na Prištinu izvršio pritisak i uklonile takse kojim se blokira distribucija srpskih proizvoda, hrane, lekova, sanitetskog materijala, štampe i svega ostalog, Priština nastavlja sa provokacijama kojima se ugrožava mir, i nagoveštava formiranje vojske za 14. decembar – navodi se u saopštenju SL.

Poslanici Srpske liste – Foto: Promo

Kosovski političari jednostranim, protivpravnim merama prete miru, kršeći sve međunarodne akte koji su na snazi, počev od rezolucije SB UN 1244, Kumanovskog vojno-tehničkog sporazuma i Briselskog sporazuma, pa do sopstvenog ustava.

Srpska lista najoštrije osuđuje ovakvo delovanje, i naglašavamo da naši poslanici nikada neće podržati formiranje nekakvih vojnih formacija – ističe se u sapšštenju.

Srpska lista istovremeno zahteva od međunarodne zajednice da najoštrije reaguje, ili da se javno izjasni kako nije sposobna da održi mir i red na ovim prostorima.

NAJAVA FORMIRANJA VOJSKE – NAJVEĆA PRETNJA PO MIR

Najava formiranja takozvane kosovske vojske najveća je do sada pretnja miru i bezbednosti u regionu – poručio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

„Osnivanje te nelegalne formacije ugrozilo bi sve što se do sada postiglo u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine“, rekao je Đurić.

Ta vojska se formira protiv Srbije i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, i to se ne može prikriti nikakvim neuverljivim obrazloženjima o potrebi doprinosa samoproglašenog Kosova globalnoj bezbednosnoj arhitekturi, upozorova direktor Kancelarije za KiM.

Đurić – Foto: Printscreen

Jedino čemu bi jedna takva formacija doprinela jeste produbljivanje međuetničke distance u regionu, i bila bi novi fitilj na balkanskom buretu baruta,ističče on.

Podsećam da je, prema međunarodnim sporazumima kojima je pre dve decenije okončan rat na Kosovu i Metohiji, Kfor jedina vojna formacija sa pravom da se nalazi na teritoriji naše južne pokrajine, i svaka podrška formiranju nekakve kosovske vojske je udarac u same temelje međunarodnog prava i obesmišljava bilo kakve mirovne sporazume – navodi Đurić.

Još nije kasno da se Priština odgovori od namere da formira vojsku, i potrebno je to učiniti odlučno i bez ustezanja, kako bi se šansa dala miru i dijalogu, a sprečilo izbijanje novih ratnih požara na Balkanu, zaključuje Đurić.

Izvor: Telegraf.rs/Tanjug

Post Author: Kragujevčani

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *