Policija izdala upozorenje! Ove stvari ne objavljujte na vašem nalogu na Fejsbuku!

Nakon ubistva mladića koji se na Facebooku hvalio svojim novcem i bogatstvom, američka policija upozorila je sve korisnike na oprez prilikom objava na toj društvenoj mreži.

Iako su neke stvari vezane za ponašanje na internetu i društvenim mrežama već dobro svima poznate – npr. nemojte da se hvalite fotografijama s putovanja (pogotovo ako su vaše objave svima vidljive) ili objavljujete fotografije s novcem i slično jer na taj način svima, uključujući i potencijalnim kriminalcima, govorite da imate novca, a stan vam je prazan – veliki broj korisnika i dalje ignoriše ta nepisana pravila.

Nakon slučaja iz SAD, gde su pre nekoliko dana ubijeni mladić i njegova 37-godišnja majka, i to samo dan nakon što je on na Facebooku objavljivao video-snimke i fotografije s velikom količinom novca, policija iz Nešvila je ponovo upozorila sve korisnike društvenih mreža na oprez prilikom objave sadržaja.

Loading...

Treba napomenuti da detalji i motiv ubistava još nisu poznati, ali je istaknuto da je u stanu pronađen samo mali deo novca kojim se 20-godišnji Osmani Munongerva hvalio na Facebooku. Zato nije isključena mogućnost da su kriminalce privukle upravo njegove objave.

Na poslednjim objavama, Munongerva je mahao novcem, hvalio se nakitom i punim kesama za šoping.

Istraga će prvo biti usmerena na Osmanijeve prijatelje i sve ljude s kojima se družio (reč je o mladiću koji je već „dobro poznat policiji“), biće ispitani i članovi porodice, a deo istrage sigurno će biti vezan i za njegove objave na Facebooku.

Pošto veliki broj ljudi tek odlazi na godišnje odmore, svakako je preporuka da, ako će već objavljivati fotografije s mora (time dajući na znanje svima da su im stan/kuća prazni), podese postavke privatnosti tako da njihove objave ne budu vidljive svima, već samo prijateljima.

Izvor: zimo.dnevnik.hr

Post Author: Kragujevčani

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *