Plivanje za bogojavljanski krst sutra na šumaričkom jezeru u Kragujevcu

Plivanje za bogojavljanjski krst biće održano sutra na jezeru u Šumaricama u Kragujevcu.

Za plivanje za krst prijavljena su 33 takmičara, među kojima su i dve devojke, a trka je dugačka 33 metra.

Pre trke episkop šumadijski Jovan održaće službi i blagosloviti takmičare.

CopyAMP code

Pobedniku manifestacije pripašće viteška titula „Nosilac Bogojavljenskog krsta Šumadije 2018“.

Manifestaciju organizuju Eparhija šumadijska i grad Kragujevac, a na šumaričkom jezeru održava se poslednjih 15 godina.

Plivanje za bogojavljanjski krst biće održano sutra na Rastovničkom jezeru u Prokuplju kao i na gradskom bazenu u Kuršumliji, dok u Žitorađi prvi put manifestacija neće biti održana.

Za bogojavljanski krst će u Prokuplju plivati 30 momaka, dok će devet Kuršumličana plivati na gradskom bazenu u toj opštini.

Prema rečima starešine prokupačke crkve Sveti Prokopije Nikole Ilića, završene su sve pripreme, a ove godine će plivanje biti održano u povoljnijim vremenskim uslovima jer je prethodnih godina Rastovničko jezero bilo zaleđeno.

U Turističkoj sportskoj organizaciji Kuršumlije naveli su da je ovo deveti put da se ta manifestacija održava na gradskom bazenu.

„Ove godine se prijavilo najviše kandidata od kada se održava ova manifestacija“, naveli su i dodaju da će pobednik uz Časni krst dobiti i novčanu nagradu od 10.000 dinara, dok je za drugoplasiranog obezbeđeno 8.000, a za trećeg 5.000 dinara.

Sveštenik crkve u Žitorađi Saša Stojiljković kazao je da prvi put ove godine plivanje za bogojavljanski krst neće biti održano jer nisu obezbeđeni potrebni uslovi, odnosno prisustvo medicinske ekipe, policijske patrole i profesionalnog ronioca.

Dodao je da je prethodnih godina vladalo veliko interesovanje za bogojavljansko plivanje koje se održavalo na reci Toplici.

Izvor: Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *