Pijte najbolju šljivovicu u Šljivovici!

Upoznajte mesto koje pored neobičnog imena, mirisnih proplanaka zlatkaste boje i čistog planinskog vazduha, krase na stotine stabala šljive od kojih se proizvodi najkvalitetnija domaća rakija. Dobro došli u Šljivovicu!

Ako izuzmete očaravajuću prirodu, ukusnu domaću hranu i čist planinski vazduh, na putu između Mokre Gore, Tare i Zlatibora, naićićete na još nešto zanimljivo. Reč je o selu čiji meštani od 1868. godine proizvode domaću ljutu, čiji su kvalitet i ukus doveli do savršenstva.

selo-sljivovica-1

Foto: www.vizijadanas.com

Loading...

Ali, to i nije neko iznenađenje! Svako domaćinstvo, bez izuzetka, proizvodi šljivovicu za svoje potrebe. Neki su od ovoga napravili i unosan biznis, ali garantuju da je svaka kap rakije koja je ovde ugledala svetlost dana napravljena s ljubavlju. Mi im verujemo, a sigurni smo da biste i vi. Potrebno je da samo jednom posetite Šljivovicu, i shvatićete zašto!

Šljivovica za dobro jutro i laku noć

Pored najukusnije rakije, u simpatičnom selu u kom se spajaju važni magistralni putevi, poslužiće vas i domaćim tradicionalnim specijalitetima. Ukoliko ste siti, domaći pršut, sir i pogaču, svakako ne odbijajte!

Verujte da ćete propustiti mnogo. Razlog? Na samo malom broju mesta se služi potpuno prirodna i zdrava hrana. Uostalom, najbolje je da se uverite sami.

slatko-300x200

Ono u šta ćete još imati priliku da se uverite, jeste da malo selo nadomak Zlatibora sa razlogom nosi ime Šljivovica.

Naime, ovde se uz rakiju šljivovicu započinje dan, veseli i nazdravlja. Ona predstavlja sastavni deo svakodnevice meštana i način da se gosti dočekaju kako dolikuje.

A kako drugačije nego uz domaću rakiju, slatko i čašu hladne vode?

Rodno mesto dobre rakije

Recept za opojni miris i raskošnu aromu rakije, stanovnici istoimenog sela pažljivo čuvaju. Na taj način se autentična receptura zadržava u porodici, a tradicionalni način proizvodnje neguje i prenosi “sa kolena na koleno”. Zbog toga se Šljivovica naziva i rodnim mestom dobre rakijemeđu čijem zlatastim padinama, livadama i proplancima, raste na hiljade stabala kvalitetne šljive.

 

rak

Foto: www.ekonomskevesti.com

Sudeći po pričama onih koji su proizvodnju ovog pića doveli do savršenstva, za dobru šljivu je važno da raste na kvalitetnoj zemlji. A u selu Šljivovica, toga svakako ne manjka. Tlo je ovde zdravo i bogato, pa domaćini sa ovih prostora garantuju za svaki litar svog “čarobnog napitka”.

Zbog čega je šljivovica ovde toliko posebna?

Pored plodne i bogate zemlje koju krase nepregledni šljivici, rakija iz ovog sela čuvena je i po specifičnom načinu proizvodnje. U Šljivovici je majstori za tradicionalno srpsko piće čuvaju u specijalnim buradima od hrastovog i bagremovog drveta, od kojih šljivovica povuče toplu zlatkastu boju. A ni sam proces proizvodnje nije jednostavan.

Šljive

Foto: www.crgardencentre.com

Prvo se šljive uberu i stave u burad da proključaju. Nakon toga se prvi put prepeku, prospe se komina a onda se još jednom prepeku. Možda ne zvuči previše komplikovano, ali budite uvereni da je za dobru rakiju potrebno dosta truda, vremena i iskustva. Ukoliko vam bar jedno nedostaje, dođite u Šljivovicu da probate najbolju šljivovicu!

Ukoliko ste se ikada zapitali kako je šljivovica, najpoznatije nacionalno alkoholno piće dobilo potvrdu da je srpsko, sada već možete naslutiti odgovor! Za sertifkat o zaštiti geografskog porekla srpske rakije, zaslužena je upravo njena imenjakinja.

Post Author: Kragujevčani

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *