Patrijarh Pavle bio za PODELU KOSOVA: Skrivao VELIKU TAJNU o spasu Srba na KiM i životu posle RATA!

Ćosić navodi da su demografske činjenice bile za patrijarha glavni argument da od južne srpske pokrajine spase bilo šta.

Patrijarh Pavle podržavao je podelu Kosova i Metohije, zapisao je Dobrica Ćosić, bivši predsednik SRJ, u svojoj knjizi “U tuđem veku 2“, koji predstavlja njegove zapise, vrstu dnevnika.

Ćosić je u knjizi, za koju je tražio da bude objavljena posle njegove smrti, prepričao svoj razgovor s patrijarhom Pavlom iz septembra 2004.

Loading...

Kako je naveo, on je patrijarhu izložio svoj predlog za životnu koegzistenciju albanskog i srpskog naroda i tek pošto je čuo predlog o halindarizaciji srpskih manastira, patrijarh se “saglasio sa teritorijalnom podelom KIM

– Skoro će dve godine od poslednjeg razgovora s patrijarhom. Juče me pozvao da dođem u Patrijaršiju u 11 sati. Patrijarhov šef kabineta, uvek ljubazan i ozbiljan Momir Lečić, sačekao me na stepeništu Patrijaršije. Tu zvaničnost potvrdio je patrijarh, koji me je sačekao stojeći na sredini svog kabineta – navodi se knjizi.

– Pitao me je da li sam saglasan sa stavom Crkve o neizlasku Srba na izbore za “kosovski parlament“. Rekao sam da sam i ja savetovao Srbe da ne idu na izbore, jer su robovi i logoraši. Besmisleno je da logoraši biraju kandidate za komandante svojih logora – navodi se.

Dobrica Ćosić

Dobrica ĆosićFoto: Profimedia

– Onda sam mu izložio predlog za životnu koegzistenciju albanskog i srpskog naroda. Pažljivo me slušao i tek kada sam mu izložio predlog o hilandarizaciji sprskih manastira i našem demografskom padu, on se saglasio sa teritorijalnom podelom Kosova i Metohije. I on je ubeđen da Šiptari i Srbi ne mogu da žive zajedno, niti veruje u ideju pomirenja sadašnjih naraštaja – navedeno je. 

Ćosić navodi da su demografske činjenice bile za patrijarha glavni argument da od južne srpske pokrajine spase bilo šta.

– Te katastrofalne demografske činjenice bile su za patrijarha Pavla glavni argument da se od (tzv.) Kosova nešto spase jer za rat nismo spremni, niti za (tzv.) Kosovo treba ratovati. Njegovo mirenje s mojim predlogom smatram dokazom da su Srbi u duhu izgubili (tzv.) Kosovo – zapisao je Ćosić i dodao da je poglavara SPC podsetio da Crkva nije ništa uradila na organizovanju međunarodnog skupa o univerzalnim, hrišćanskim vrednostima pravoslavne i srpske duhovne baštine na KiM.

Izvor: Srbija Danas/Kurir

Post Author: Kragujevčani

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *