Otkriveno zbog čega Priština žudi za Trepčom! Pakleni plan Albanaca za otimanje srpskog rudnog bogatstva

Kao i pre dve godine, kada je preko noći usvojen Zakon o trepči, takozvana kosovska skupština ponovila je isti scenario, pa je ponovo u sitne sate, i to u dane vikenda, usvojila Nacrt statuta ovog rudarskog kombinata.

Taj dokument podrazumeva da sadašnja dva preduzeća “Trepča sever” i “Trepča jug”, ubuduće budu jedno i da tzv. kosovske vlasti preuzmu upravljanje nad njim. Tako će, praktično, preuzeti kontrolu nad svim onim što “Trepča” ima i na severu, uključujući nekoliko rudnika, dok će pojedine delove likvidirati i dovesti u pitanje život i rad više od 3.000 zaposlenih koji u ovom kombinatu rade.

Takođe, ono što tzv. prištinske vlasti potpuno ignorišu jeste da je “Trepča” u većinskom vlasništvu preduzeća iz centralne Srbije, kao i da ta preduzeća potražuju od kombinata oko 278 miliona evra dugova. Međutim, to je samo deo priče, ako se uzme u obzir vrednost kombinata, ali i ruda koje se eksploatišu i koje bi mogle da budu eksploatisane.

Loading...

Prema ranijim podacima, Srbija bi mogla da izgubi čak 85 milijardi evra, koliko prema nekim procenama vrede rezerve uglja lignita, ali i 50 miliona tona cinka i olova, čija je vrednost oko osam milijardi evra. Ne treba zanemariti ni to da onaj kome pripadne “Trepča” postaje energetski gospodar u ovom delu Evrope. Odatle je sasvim jasno zašto Albanci ne prezaju od otimanja srpske imovine, ali i zašto se Srbija grčevito bori za ovaj kombinat.

Prema trenutnom stanju, i podacima, “Trepča” funkcionalno raspolaže samo sa kapacitetima u severnom delu pokrajine. Tačnije, radi se o objektima u opštini Leposavić, kao i o objektima u opštini Zvečan. S druge strane, deo objekata koji se nalazi južno od Ibra je uzurpiran, a reč je o rudniku “Stari trg”, rudnicima “Ajvalija” i “Kišnica”, rudniku “Novo brdo”, flotaciji “Prvi tunel”, flotaciji “Kišnica”, Metalurgiji cinka “Kosovska Mitrovica” i Fabrici akumulatora “Kosovska Mitrovica”.

“Trepča” na KiM funkcioniše kao privredni subjekat koji je svojevremeno uspostavio Unmik, i to tako što je “Trepča jug” pod upravom albanskog menadžmenta, a “Trepča sever” srpskog. Međutim, ukoliko plan prištinskih vlasti upali i “Trepča” postane jedno akcionarsko društvo, sve što “Trepča” poseduje, i na severu i na jugu KiM pripada Albancima.

Izvor: Srbijadanas.com / Foto: Profimedia/ilustracija

Post Author: Kragujevčani

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *