OPET NAS TRUJU NATO vežba sa osiromašenim uranijumom u Banjaluci?!

Pripadnici NATO će na banjalučkom aerodromu naredne godine izvoditi pokaznu vežbu sa osiromašenim uranijumom.

Prema dogovoru Ministarstva obrane i američkih snaga u BiH, na banjalučkom poligonu Manjača trebalo bi da se organizuje NATO vežba, na kojoj bi avionska eskradila navodno trebalo da ispaljuje osiromašeni uranijum, tvrdi sarajevski portal „Dnevnik“.

Portal navodi da je u službenim dokumentima, u koje je imao uvid navedeno da bi Ministarstvo odbrane BiH, Zajednički stožer Oružanih snaga BiH i kancelarija za odbrambenu saradnju američke ambasade BiH uskoro u Banjaluci trebalo da organizuju NATO vežbu sa avionskom eskadrilom i osiromašenim uranijumom.

Loading...

Kako se navodi, sve je to dogovoreno na sastanku sa generalom – majorem Džonom Gronskim, zamenikom zapovednika Zapovedništva američkih kopnenih snaga za Evropu.

NATO vežba trebalo bi da se realizuje kroz dve faze – prva je teorijska obuka pripadnika OS BiH od februara pa do kraja 2018. godine, a druga, početkom 2019. godine i to gađanje eskadrile aviona A10 na poligonu Manjača.

Učesnici vežbe bili bi vojnici NATO-a, njih 400, koji su locirani u kasarni Kozara u Banjaluci, kao i eskadrila od 10 aviona, lociranih na aerodromu Mahovljani u Republici Srpskoj.

Ranije su Ministarstvo obrane BiH, Zajednički stožer OS BiH i Kancelarija za odbrambenu saradnju prvi ambasadi SAD u Sarajevu organizovali sastanak povodom tih aktivnosti, a, kako list tvrdi, tom sastanku su prisustvovali i srpski generali iz OS BiH, Mirko Tepšić, Dragan Vuković, Boris Jerinić, zamenik ministarke odbrane BiH i Zoran Ðerić, savetnik srpskog člana Predsedništva BiH, Mladena Ivanića.

Dokumenti u posedu portala navodno pokazuju da su i srpski predstavnici u MO BiH i OS BiH bili saglasni sa izvođenjem NATO vežbe na području Republike Srpske, a pukovnik Planičić je zbog neslaganja, kako se tvrdi, odstranjen iz te službe.

General Anto Jeleč, donedavni načelnik Zajedničkog stožera OS BiH, tražio je pojedine informacije o izvođenju ove NATO vežbe u Banja Luci, odnosno, o tome kakva će se municija koristiti, da li sadrži osiromašeni uranijum, beli fosfor i napalm zbog mogućnosti izazivanja požara, koje bi to lokacije, odnosno, poligone i strelišta tražile OS SAD.

Jeleč je naveo i kako je potrebno izvršiti medijsku pripremu stanovništva u zoni izvođenja vežbe zbog mogućnosti da lokalna zajednica bude sprečavala izvođenje vežbe.

Izvor: Tanjug

Post Author: Kragujevčani

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *