Od gripa je u Srbiji pre 9 godina umrlo između 250 i 500 ljudi, ali se to krije?! Ovako virus uništava pluća i dovodi brzo do smrti (FOTO)

Situacija u Srbiji sve kritičnija, broj žrtava porastao na osam

Broj ljudi koji su umrli od komplikacija izazvanih virusom gripa juče je porastao na osam, a sve više pacijenata je na aparatima za disanje, u kritičnom stanju.

Na ozbiljnost situacije ukazuju mnogi stručnjaci. Pored ostalih, oglasio se i čuveni epidemiolog Predrag Kon koji je naveo da se grip baš ozbiljno potcenjuje u Srbiji i da je tokom pandemije 2009/10. godine od gripa umrlo između 250 i 500 ljudi. Međutim, u javnosti se navodno o tome ćutalo.

Printskrin/Facebook

Loading...

– U jednoj sezoni pandemijskog gripa 2009. /2010. godine registrovano je 84 umrlih sa virusološkom potvrdom gripa i još 53 umrlih u bolnicama sa kliničkom slikom gripa, a koji nisu ispitivani virusološki, dakle 137. Godinama je to prikazivano medijski kao da se nije dogodilo. Procena stvarnog broja umrlih te 2009/2010 je između 250 i 500. Što pre počne da se menja naše ponašanje u odnosu na grip to bolje. Grip se baš ozbiljno potcenjuje u Srbiji, dok su propisi o obaveznom vakcinisanju protiv gripa potpuno jasni. I sada se ne prati višak opšte smrtnosti zbog gripa, već samo registrovani laboratorijski potvrđeni slučajevi – upozorio je Kon.

Telegraf.rs juče je pisao o tome kada i kako grip može biti smrtonosan, i kako može uništiti pluća za samo 24 sata. Na Fejsbuku se pojavio i snimak pluća koja za samo 48 sati prelaze od urednog nalaza do teške upale.

Ovo je prikaz kako čovek od običnog gripa završava na respiratoru, boreći se za život.

Izvor: Telegraf

Post Author: Kragujevčani

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *