NOVO OKUPLJANJE Posle Kruševca, protest opozicije u Beogradu

Posle Kruševca, protestna šetnja protiv nasilja u Srbiji biće održana i u Beogradu u subotu, 8. decembra, kaže za „Blic“ jedan od osnivača Saveza za Srbiju i lider Levice Srbije Borko Stefanović.

Šetnja u Beogradu biće na potezu od Studentskog trga do Trga republike, a kako za „Blic“ kaže Stefanović, to je čist građanski protest i na njemu neće biti nikakvih stranačkih obeležja.

Povod je napad na Stefanovića, koji je pre dve nedelje zajedno sa Bobanom Jovanovićem i Markom Dimićem, aktivistima Levice Srbije, brutalno pretučen uoči održavanja tribine Saveza za Srbiju u Kruševcu.

CopyAMP code

U pitanju je čist građanski protest, a da će to tako biti, govori i činjenica da na skupu neće biti istaknuto kojim strankama pripadaju. Naglasak će biti na tome da je protest organizovan protiv nasilja u Srbiji i nasilja u politici. Namera nam je da ukažemo na ono šta se događa, a to je nasilje i verbalno i fizičko. Namera nam je da ukažemo na to da je aktuelni režim doveo do toga, što je nedopustivo – kaže Stefanović.

On dodaje da izlaze na ulice da bi ukazali na to dokle je Srbija stigla.

A stigla je do krvavih glava i krvavih košulja, o čemu svedoči i moj slučaj. Pozvaćemo sve ljude i organizuje da se priključe i u subotu prošetaju sa nama, bez obzira na to kojim strankama pripadaju, baš kao što se desilo i u Kruševcu. Planiramo još ovakvih protesta – kaže Stefanović.

Borko Stefanović na konferenciji dan nakon napada
FOTO: MEDIJA CENTAR BEOGRAD / PROMO
Borko Stefanović na konferenciji dan nakon napada

Zbog povreda glave Stefanović je 23. novembra prebačen u Urgentni centar, Jovanoviću su izbijena dva zuba i rasečena mu je usna, a Dimić je zadobio više udaraca u glavu. Privedena su trojica muškaraca, Š. M., Ž. M., G. D., koji su osumnjičeni za napad, a Osnovni sud u Kruševcu odredio im je pritvor do 30 dana. Njima se stavlja na teret da su izvršili krivično delo nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu na temelju Krivičnog zakonika.

Ipak, Stefanović smatra da ova kvalifikacija nije dovoljna.

Kvalifikacija je neodgovarajuća, nadam se da će biti promenjena. A trebalo bi da do toga dođe jer nije u pitanju nasilničko ponašanje koje se desilo na sportskoj priredbi i javnom skupu. Nismo mi igrali fudbal, napadnuti smo zbog naših političkih stavova i o tome treba voditi računa – napominje Stefanović.

Napad na Stefanovića osudile su tada sve opozicione stranke u Srbiji, a reagovao je i predsednik Aleksandar Vučić,

PROČITAJTE I…

U napadu učestvovalo devetoro

U Kruševcu je prvi govornik bio Bojan Jovanović, koji je takođe povređen u napadu prošlog petka.

Zubi su mi polomljeni. Trenutno su otkrivena samo trojica, po mojim saznanjima ima ih devetoro, tj. devetorica. U gradu živeti posle ovog incidenta je strašno. Svuda ste okruženi, očekujete isto da vam se desi. Međutim, ja se nadam da će policijski organi i pravosudni organi pronaći i adekvatno kazniti krivce – rekao je Jovanović.

Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *